Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Virusuri misterioase, descoperite vii în probe de gheaţă vechi de 15.000 de ani din Tibet

2
26 Jul 2021 08:47:23
Autor: Lorena Mihăilă
Cercetătorii au descoperit 33 de virusuri într-o calotă de gheaţă din podişul Tibet. FOTO Shutterstock
Cercetătorii au descoperit 33 de virusuri într-o calotă de gheaţă din podişul Tibet. FOTO Shutterstock

Cercetătorii au descoperit virusuri necunoscute într-o calotă de gheaţă provenită dintr-un gheţar din podişul Tibet. Virusurile nu seamănă cu cele care au fost catalogate de oamenii de ştiinţă până acum, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Microbiome, scrie CNN.

O echipă de oameni de ştiinţă - inclusiv climatologi şi microbiologi - de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA, a luat două eşantioane de gheaţă veche de 15.000 de ani din calota glaciară Guliya, situată la 6,7 kilometri deasupra nivelului mării, în vestul Chinei, în 2015.

Microbiologul Zhiping Zhong a spus pentru CNN că eşantioanele au fost extrase de la adâncimea de 300 de metri şi au fost tăiate în bucăţi de un metru lungime şi 10 centimetri în diametru.

Echipa de oameni de ştiinţă a descoperit 33 de virusuri, dintre care cel puţin 28 erau necunoscute şi au supravieţuit până acum fiind îngheţate.

Cercetătorii spun că cel mai probabil virusurile provin din sol sau plante şi că s-au adaptat la condiţii extreme, dar şi că nu ar fi periculoase pentru om, scrie CNN citat de Digi24.

Se cunosc puţine lucruri despre despre virusurile din gheţari, dar acest domeniu de cercetare capătă o importanţă din ce în ce mai mare, pe măsură ce aceştia se topesc din cauza încălzirii globale.

Matthew Sullivan, profesor de microbiologie la Universitatea Ohio, a declarat că metodele folosite la studiu le permit oamenilor de ştiinţă să afle cum evoluează virusurile găsite în diferite straturi ale eşantioanelor de gheaţă.

Acest lucru ar putea ajuta la căutarea vieţii pe Marte.

„Odată ce ai dezvoltat această tehnologie nouă, poate ajuta la găsirea unor răspunsuri în alte medii foarte dificile", a spus profesorul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

geek-a-contra
26.07.2021, 09:21:14

"Virusuri misterioase, descoperite vii în probe de gheaţă vechi de 15.000 de ani din Tibet" Citeste mai mult: adev.ro/qwu6o0 nici mai mult nici mai putin decit misterioase... da' de ce nu cind o sa incetati sa jigniti cititorii cu titlurile aste de trei firfirici kila? si o sa prezentati stirea ca stire, cu termeni adecvati (mult stimata... ma rog... fie... madam mihaila, este , totusi, rubrica tech...), daca nu va este dificil sa intelegeti termeni ca (virusi) "necunoscuti", sau "noi"...? totusi cititorii adevarului se recruteaza in mare parte din rindul celor echipati cu, macar, rudimente de gindire , nu clientela obisnuita de la click si ok magazin. chit ca aveti, pe prima pagina, linkuri acolo...

+1 (1 vot)
Realist
26.07.2021, 10:19:29

E impropriu sa spui ca virusurile "au fost descoperite vii", ci mai curand "viabile" (cu capacitate de infectare si astfel, de reproducere), pt. ca virusurile nu sunt vii, nu au metabolism.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările