Chiriţoiu: Liberalizarea pieţei gazelor a mers bine, deşi toată lumea se aştepta la un cataclism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile sunt deja în piaţa liberă, unde trebuie să negocieze cu furnizorii pentru gazele consumate. Populaţia are un respiro până în 2021
Companiile sunt deja în piaţa liberă, unde trebuie să negocieze cu furnizorii pentru gazele consumate. Populaţia are un respiro până în 2021

Liberalizarea pieţei gazelor a mers bine având în vedere că până acum nu a fost niciun scandal legat de efectul măsurii asupra consumatorilor non-casnici, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Ca şi anul precedent, ne interesează liberalizarea în domeniul energIei, să colaborăm cu autorităţile şi ministerele implicate. (...) În ceea ce priveşte liberalizarea pieţei gazelor, pare că a mers bine, având în vedere lipsa scandalurilor. Toată lumea se aştepta la un cataclism în ceea ce priveşte efectul liberalizării asupra consumatorilor non-casnici, în ceea ce priveşte creşterea tarifelor, dar nu s-a întâmplat acest lucru“, a spus Chiriţoiu.

Liberalizarea pieţei de gaze presupune creşteri constante ale preţului din producţia internă. Calendarului de liberalizare, convenit de Guvern cu Comisia Europeană în 2012, prevede ca acest proces să se încheie la 31 decembrie 2018.

Pentru consumatorii non-casnici de gaze, dereglementarea pieţei de gaze s-a produs la termenul agreat anterior cu oficialii Comisiei Europene, respectiv ianuarie 2015.

Piaţa gazelor destinate clienţilor casnici şi producătorilor de energie termică va rămâne reglementată până în 2021 pentru a asigura suportabilitatea plăţii facturilor.

Consumatorii casnici reprezintă 24% din total. 

România a consumat anul trecut 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. 

Producţia internă este de aproximativ 11 miliarde metri cubi, iar diferenţa este importată din Rusia, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Sfârşitul anului trecut a prins România în plin scandal al liberalizării, între fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, Iulian Iancu - preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor şi Niculae Havrileţ, şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). Iancu acuza că 170.000 de IMM-uri vor fi afectate, în vreme ce o parte dintre companii au solicitat amânarea liberalizării. Anterior, chiar şi o parte dintre companiile de utilităţi au cerut acest lucru. 

În fine, o altă parte a scandalului a fost reclasificarea centralelor termice din marile oraşe astfel încât acestea să beneficieze în continuare de gaze ca şi consumatorii casnici, până în 2021. Acest lucru vine ca urmare a faptului că CET-urile urmau să preia gaze la preţuri liberalizate, astfel că energia termică produsă de acestea urma să se scumpească. Acest lucru ar fi dus la o discriminare faţă de consumatorii casnici care utilizează gaze naturale pentru încălzire, care au parte de preţuri mai mici până în 2021.

Chiriţoiu a adăugat că în luna februarie Consiliul Concurenţei va lansa propria analiză a pieţei energiei electrice, în care va face recomandări instituţiilor implicate.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite