Elevii au susţinut vineri ultima probă a examenului de Bac 2015, la o materie la alegere, în funcţie de profil. Subiectele şi baremele se vor publica pe site-ul subiecte2015.edu.ro, al Ministerului Educaţiei. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei, la ultima probă de Bacalaureat s-au înscris 168.944 de absolvenţi de clasa a XII-a după cum urmează:
Bac 2015 - Biologie - 68.005 de absolvenţi, Bac 2015 - Geografie - 59.047 de absolvenţi, Bac 2015 - Logică - 10.026 de absolvenţi, Bac 2015 - Chimie - 8.640 de absolvenţi, Bac 2015 - Fizică - 8.320 de absolvenţi, Bac 2015 - Informatică - 7.383 de absolvenţi, Bac 2015 - Sociologie - 3.453 de absolvenţi, Bac 2015 - Psihologie - 1.770 de absolvenţi, Bac 2015 - Economie - 1.508 de absolvenţi, Bac 2015 - Filosofie - 792 de absolvenţi.
Vineri, la Adevărul Live de la 12:00, profesoara Camelia Beşleagă de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" rezolvă în direct subiectele de la proba de Chimie, iar profesoara Nicoleta Oprea de la Şcoala Postliceală "Carol Davila" va rezolva subiectele de la Biologie. De asemenea, prin Skype ni se va alătura şi profesoara Diana Ioaneş de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc", care va rezolva subiectele la Psihologie şi Economie.
Rezolvare subiecte Biologie Anatomie Bac 2015
Nicoleta Oprea, profesoară de Biologie: La punctul „d.” de la primul subiect trebuiau să completeze cu adevărat sau fals. La primul era fals, însă la al doilea enunţ a fost mai complicat, nu mai era ceva de înlocuit în frază, ci doar de scos cuvântul „anexita”.
La problema cu grupele de sânge trebuiau să îşi noteze datele problemei pe foaia de concurs. La punctul b, donatorul comun este 01. La al treilea punct trebuia explicat că o persoană cu RH negativ nu poate primi sânge de la o persoană cu RH pozitiv şi de ce. La punctul d trebuia completat cu o altă cerinţă, puteam să cerem antigenul de pe suprafaţa hematiilor, care este aglutinina etc.
Digestia nu este un subiect pe placul elevilor, are multe mistere, dar este important. La punctul a, un suc digestiv era sucul pancreatic sau sucul intestinal. O altă cerinţă, un exemplu de enzimă, dădeam exemplu amilaza intestinală etc. În funcţie de asta se cerea o substanţă asupra căreia acţionează enzima.
Despre absorbţia intestinală puteau să facă uşor o propoziţie cu nutrientele care ajung în intrestin, că sunt supuse unor mecanisme active şi pasive şi să dea exemple. Segmentele unui analizator sunt receptor, de conducere şi central. Foarte simplu.
Subiectele sunt de nivel mediu, realizabile, cu excepţia sistemului digestiv care nu este tocmai pe placul elevilor.
Rezolvare subiecte Biologie vegetală şi animală Bac 2015
La subiectul doi avem o problemă clasică din sistemul circulator, aş porni de la prevenirea bolilor prin alimentaţie, putem să mai menţionăm la evitarea stresului.
Rezolvare subiecte Psihologie Bac 2015
Menţionăm că rezolvările care apar în subiectele din imagini nu sunt realizate de profesori. Imaginile au fost fotografiate de către reporterii Adevărul la ieşirea de la examen, fiind foile pe care au lucrat elevii.
Rezolvare subiecte Chimie organică şi anorganică Bac 2015
Camelia Beşleagă, profesoară de Chimie: La chimia organică am sesizat două probleme pe care le vom rezolva împreună. La cerinţa 4, pentru a putea rezolva gruparea carboxil trebuie scrisă evideţiind legăturile după care se numără legăturile vii din moleculă ce înseamnă patru electroni vii. Electronii neparticipanţi se află doar la oxigen.
Cea mai dificilă problemă mi se pare cea cu acidul salicilic, bineînţeles că era în programă, dar nu ştiu câţi s-au descurcat.
La chimie anorganică au fost mai simple subiectele decât s-a dat la simulare. Toate formulările însă pot aduce dificultăţi unor elevi. Două lichide miscibile formează un amestec omogen. La subiectul II, masa relativă a protonului este egală cu masa telativă a neutronului. Seria care conţine specii chimice izoelectronice cu argonul adică specii cu 18 electroni pe ultimul strat. Clorura de sodiu se dizolvă în saramură diluată, în benzen ţi ulei nu este solubilă.
La subiectul E au o reacţie în care trebuie să identifice oxidantul şi reducătorul, la punctul trei este o problemă cu soluţii, simplu.
Rezolvare subiecte Geografie Bac 2015
Cristina Smeianu, profesoară de Geografie: Nivelul de dificultate a fost mediu spre redus. La subiectul I care se baza pe harta Europei aveau de identificat Finlanda, oraşul Chişinău, oraşul Sofia, Marea Nordului.
Ţările alese pentru comparaţia climei sunt foarte diferite deci au avut ce să scrie. La Spania scoteau în evidenţă climatul temperat oceanic şi mediteraneean şi la Ucraina continental.
La subiectul II, unde avem harta României, trebuia identificat oraşul SIbiu, iar râul este Mureş. Apoi râul notat pe hartă este Someş, influenţele climatice pontice pătrund în Podişul Dobrogei, iar oraşul marcat este Iaşi.
Calendar Bacalaureat 2015
• 3 iulie, vineri – Proba la alegere la materiile Geografie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Sociologie, Psihologie, Filosofie, Logică, Economie
• 7 iulie, marţi – afişarea rezultatelor parţiale până la ora 16.00 şi depunerea contestaţiilor între orele 16.00 – 20.00
• 8 – 9 iulie (miercuri şi joi) – rezolvarea contestaţiilor de la Bacalaureat
• 10 iulie, vineri - afişarea rezultatelor finale Bacalaureat 2015.
Subiecte Biologie Anatomie Bac 2015
Subiecte Biologie Vegetală şi Animală Bacalaureat 2015
Subiecte Geografie Bacalaureat 2015
Subiecte Chimie anorganică Bac 2015


Subiecte Chimie organică
Subiecte Logică Bacalaureat 2015
Subiecte Fizică Bacalaureat 2015
Subiecte Bacalaureat 2015 Sociologie
Subiecte Informatică Bacalaureat 2015
E d Anat Fiz Gen Ec Um 2015 Bar 09 LRO
E d Bio Veg Anim 2015 Bar 09 LRO
Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Teleorman
Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Argeş
Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Dâmboviţa
Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Prahova
Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Braşov
Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Mureş
Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Vâlcea
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
5 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Comentariu considerat abuziv.
Comentariu considerat abuziv.
Comentariu considerat abuziv.
Comentariu considerat abuziv.
deci edu.ro a publicat subiectele la bac, nu Adevarul