Europa

articolul anterior articolul urmator

Separatiştii proruşi continuă să facă legea în estul Ucrainei. Alte clădiri oficiale din localităţi din regiunea Doneţk au fost luate cu asalt

1
1 May 2014 16:18:33
Autor: Viorica Marin
Separatiştii i-au dezarmat pe poliţişti FOTO AFP
Separatiştii i-au dezarmat pe poliţişti FOTO AFP

Aproximativ 300 de manifestanţi proruşi au luat cu asalt, joi, sediul Parchetului regional din Doneţk, au constatat jurnaliştii AFP, care au văzut cel puţin patru poliţişti răniţi. Separatiştii au preluat şi controlul administraţiei oraşului Amvrosievka din regiunea Doneţk.

Mulţimea a aruncat cu pietre în clădire şi în cei aproximativ 100 de poliţişti care apărau instituţia şi care au replicat cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene. Poliţiştii au fost loviţi şi dezarmaţi de mulţime, care striga "Fasciştilor! Fasciştilor".

Treizeci de oameni înarmaţi cu mitraliere au ajuns cu şase autoturisme în oraşul Amvrosievka din regiunea Doneţk. Una din maşini avea simbolurile Pazei de Stat. Aceştia au spart uşa sediului consiliului local şi au instalat drapelul aşa numitei Republici Populare Doneţk pe clădire.

La faţa locului au sosit cinci ofiţeri de poliţie care au spus că sunt "cu poporul", separatiştii legându-le panglici ale sfântului Gheorghe.

De asemenea, separatiştii au mers la casa primarului Igor Sklearov, l-au luat şi l-au adus la primărie unde a fost pus să scrie o cerere de demisie. De asemenea, separatiştii urmează să organizeze astăzi alegeri pentru un nou "primar al poporului".

Agenţia Ria Novosti informează că Kievul pregăteşte un asalt asupra clădirilor ocupate de forţele de autoapărare în sud-estul Ucrainei Şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Valentin Nalivaicenko, va conduce operaţiunea specială.

Pe 2 mai urmează să fie lansat un asalt asupra clădirilor şi punctelor de control ale forţelor de autoapărare, a declarat o sursă din cadrul Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, citată de RIA Novosti.

Potrivit sursei, ministrul de Interne, Arsen Avakov, a fost schimbat de la conducerea operaţiunii din cauza eşecului în prima fază.

Sursa citată a mai spus că Valentin Nalivaicenko a înţeles că este inutil să folosească unităţi armate în regiunile Lugansk şi Doneţk şi de aceea a înfiiţat batalioane speciale din membri ai mişcării ultraradicale Sectorul de Dreapta. Şeful SBU are sarcina de restabili cu orice preţ controlul asupra regiunii Lugansk până pe 3 mai.

Şi asta în timp ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră că cel mai important lucru acum este retragerea trupelor din regiunile de sud-est ale Ucrainei, oprirea violenţelor şi înceaperea imediată a unui dialog naţional.

Liderul de la Kremlin a făcut această declaraţie în timpul unei convorbiri telefonice purtate cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

IonIon Codreanu
1.05.2014, 23:55:30

O mizerie la fel de mare ca mizeria ocupării clădirilor oficiale din vest, cu umilirea polițiștilor, a funcționarilor de stat. Nu pot exista mizerii bune și mizerii rele, așa cum vor să acrediteze politicieni din Vest...

Modifică Setările