Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Metode pentru îmbunătăţirea stimei de sine

10
29 Feb 2020 13:16:39
Autor: Lizeta Oprea
Metode pentru îmbunătăţirea stimei de sine
Metode pentru îmbunătăţirea stimei de sine

Psihologul Diana Pîrje vorbeşte despre importanţa stimei de sine şi oferă câteva metode prin care acest sentiment poate fi amplificat.

Stima de sine joacă un rol important atât în plan personal, cât şi în plan professional. Când o persoană se mulţumeşte cu „orice“, chiar dacă rezultatul o face profund nefericită şi îi încalcă scara de valori, atunci este limpede ca are o stimă de sine joasă, deoarece nu crede că merită mai bun. Şi prin urmare, nici nu are, fiindcă realitatea doar confirmă propriile credinţe interioare, este de părere psihologul Diana Pîrje.

 Când devenim victimele propriilor credinţe limitative, realitatea nu are cum să fie altfel decât nefericită. Mai mult decât atât, o persoană cu o stimă de sine joasă va simţi întotdeauna teama de a nu-i pierde pe cei dragi, astfel că îşi poate activa tiparul comportamental „cu orice preţ”. O astfel de persoană rămâne într-o relaţie nefericiţă, într-un cerc de prieteni unde nu-şi mai găseşte locul sau la jobul care nu-i aduce fericire. Şi toate acestea pentru că nu crede că poate şi merită mai mult. Astfel,  se angrenează într-un cerc vicios al nefericirii.

Stima de sine este vitală şi în viaţa profesională. Persoanele cu o stimă de sine scăzută nu vor putea să-şi impună anumite limite, multe dintre ele necesare pentru confortul personal. Pentru a dobândi plăcere în ceea ce faci, psihologul susţine că foarte important să îţi comunici nevoile şi dorinţele, iar dacă nu se ţine cont de acestea, să iei atitudine pentru a evita apariţia frustrării.

 Metode eficiente prin care să îţi creşti stima de sine, recomandate de psihologul Diana Pîrje:

Stima de sine este formată din două componente: iubirea de sine şi încrederea în sine. Când o persoană are încrederea în ea, are încredere că este suficient de valoroasă, astfel încât să poată face faţă tuturor provocărilor. 

1) Scrie minim 10 calitaţi pe care tu le ai;

2) Scrie o listă cu toate realizările tale de până acum ( oricât de mici);

3) Analizează obiectiv ce calităţi ai folosit pentru realizarea lor;

4) Renunţă la vinovăţie. Vinovăţia este cea mai joasă vibraţie energetică. Nu eşti vinovat cu nimic, ai acţionat în funcţie de nivelul tău de dezvoltare din acel moment. Totul este un proces de evoluţie. Conştientizează acest lucru şi acceptă stadiile pe care le ai de parcurs.

5) Practică iertarea. Alături de iubire, este una dintre cele mai înalte vibraţii ale sufletului. O mama îşi iartă copilul atunci când greşeşte. De ce nu ne-am putea ierta propria persoană şi ne judecăm atât de aspru? Dezgheaţă compasiunea din inima ta.

6) Nu există eşecuri, doar experienţe. Tot ceea ce ţi se întâmplă, doar te şlefuieşte. Fiecare persoană este ca un diamant care se slefuieşte prin experienţele avute.

7) Respectă-ţi promisiunile, nu mai amâna lucrurile importante. Defineşte ce îţi este prioritar şi nu te abate de la obiectivul tău.

8) Ai grijă de aspectul tău fizic. Fii conştient că felul în care te prezinţi oamenilor te defineşte şi spune foarte multe lucruri despre tine. Când eşti neglijent cu tine, nu te vei simţi bine în pielea ta şi, automat, nu vei avea o stimă de sine ridicată. 

9) Fidelitatea faţă de propria persoană. Cea mai mare dorinţă a noastră este ca partenera/ul să ne fie fidel/ă. Dar oare cât de fideli ne suntem nouă înşine şi promisiunilor/dorinţelor noastre? Cât de mult ne ţinem de cuvânt faţă de propria persoană? Când renunţi la tine, automat te trădezi. Fii disponibil pentru ceilalţi atât cât poţi, dar rămâi pe primul loc pentru tine. Nu te mai amâna. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Smeritu Pahomie
29.02.2020, 15:55:27

E plin PARLAMENTUL si Administratia de borfasi analfabeti si impostori plini de trufie de atata "self esteem" incat debordeaza de prostie si incopetentza in toate functiile ocupate de 30 de ani de cand ne-au adus inapoi mai rau ca la nivelul anilor 1800.....

+1 (1 vot)
Toma Caragiu
29.02.2020, 17:24:27

Smeritu Pahomie In sfarsit sunt de acord cu tine. Dar au facut-o cu ajutorul bisericii si biserica cu ajutorul lor.

+1 (1 vot)
ADani
29.02.2020, 20:07:00

"Renunta la vinovatie. Nu esti vinovat cu nimic (...)-Practica iertarea.De ce nu ne-am putea ierta propria persoană? Alo, daca nu exista vina si nu suntem vinovati de nimic, de ce ne-am ierta pe noi? Ce naiba sa iertam daca nu exista greseli?

Diana Pîrje
1.03.2020, 00:43:02

Buna! Iti multumesc pentru comentariu. As vrea sa subliniez faptul ca nu toti oamenii au o stima de sine scazuta, dar in momentul in care o ai, ea vine la pachet si cu anumite sentimente de vinovatie, rusine, etc. Repet, nu e valabil pentru toti. Daca tu nu le ai, nu inseamna ca nu le are toata lumea! :) Numai bine!

jean valjean din salajean
1.03.2020, 08:26:35

Stima de sine nu poa sa fie decorelata de personalitatea omului si inteligenta lui. Un prost nu poate sa-si ridice stima de sine adica poate da tot prost ramane. De-aia vedem multi parameci care se cred savanti si merg mandri pe strada da ei habar n-au pe ce lume sunt si dau sfaturi si au emisiuni la tv sau sunt parlamentari. Aia cu nu exista esecuri e bogus, ba da bre sunt esecuri rateuri accepta-le. O data de 2 ori de 3 ori gata poate e timpul sa te apuci de altceva. Sa persisti in tampenii nu e dovada de perseverenta. Cine vrea n-are decat sa insiste pe sfaturile astea. Cum sunt si cartile motivationale care-ti arata calea spre succes. Bani donati. Trebuie sa acceptam ca unii sunt prosti altii destepti si fiecare trebuie sa faca lucruri spre care are inclinatii nu toti invata din mers.

Vezi toate comentariile (10)