articolul anterior articolul urmator

Cea mai grea înfrângere a Islamului în faţa creştinilor. Istoria măcelului care i-a adus lui Ştefan cel Mare titlul de „campion al lui Hristos“

74
2 Oct 2015 02:08:03
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Bătălia de la Vaslui a fost cea mai glorioasă victorie a Moldovei FOTO arhiva adevarul
Bătălia de la Vaslui a fost cea mai glorioasă victorie a Moldovei FOTO arhiva adevarul

74 Comentarii

M Costi
2.10.2015, 05:11:02

Articol interesant , felicitari autorului ! E bine sa ne aducem mereu aminte de stramosii nostri , care si-au aparat tara.

+12 (18 voturi)
gigione
2.10.2015, 08:39:47

cea mai mare înfrîngere a Islamului a fost în 1683 la Viena. Atunci a început descreşterea imperiului otoman. And btw, s a făcut cu polonezi în principal.

+3 (17 voturi)
Alexandru Ona
2.10.2015, 09:23:56

Într-adevăr, felicitări autorului pentru un articol foarte bun, însă se impune o mică corecţie de principiu. Nu Imperiul Otoman se afla, în acel moment, la apogeu, ci Moldova, în sensul că osmanlâii aveau să ajungă la apogeu abia peste vre-o sută de ani , în timpul lui Suleyman Magnificul, după cuceririle lui Bayazid II Veli, Selim Yavuz şi, bineînţeles, după campaniile Marelui Turc, acesta extinzând posesiunile otomane pe trei continente şi în Marea MEDITERANĂ. Aceasta nu diminuează, însă , meritele celui care poate fi numit un soi de Napoleon al românilor, dacă ar fi să luăm în considerare numărul bătăliilor şi victoriilor, unele dintre ele (Baia, Vaslui şi Pădurea Cosminului) fiind de-a dreptul epice, epopeice, dată fiind disproporţia covârşitoare de forţe de unu la trei sau chiar la patru, la care se adaugă superioritatea pregătirii şi armamentului inamicilor. Aşadar, ienicerii şi spahiii lui Mehmed II Fatâh nu aveau cum să fie căliţi în bătăliile din Mesopotamia, luptele cu caramanizii şi Ak Quyunlu-ii lui Uzun Hasan dându-se în Asia Mică, nicidecum în Mesopotamia.

+11 (15 voturi)
Michiu Stefan
2.10.2015, 08:09:23

10 Ianuarie 1475 a consemnat cea mai categorica, mai clara victorie romaneasca din toate timpurile!Pe langa alte recorduri militare,4 pasale-echivalentul generalilor de astazi- au fost facute prizoniere, ceea ce ilustreaza amplitudinea victoriei.In orice tara civilizata, care-si respecta trecutul, aceasta zi ar fi declarata zi de sarbatoare nationala-cel putin drapele, parazi militare in toate orasele!Eu inca mai astept ca un Parlament national si patriotic, sa decerneze sarbatorirea, macar simbolica, a acestei zile memorabile in istoria neamului!

+17 (21 voturi)
x cogito ergo sum
2.10.2015, 08:34:19

Zi memorabila in istoria neamului ? Nu cred . Doar pentru moldoveni caci muntenii nu au de ce sa celebreze aceasta victorie Caci 17000 de crestini ortodocsi munteni s-au aliat cu musulmanii turci sa-si macelareasca fratii de credinta moldoveni .Asta fiindca popa nu le-a spus ca adevaratii crestini asa cum se considerau ei trebuie sa se iubeasca unii pe altii pana la sacrificiu nu sa se dusmaneasca .

+14 (18 voturi)