Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Cel mai controversat zvon despre viaţa intimă a lui Ceauşescu. Are legătură cu anii petrecuţi în puşcărie

12
10 May 2021 15:41:17
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Nicolae Ceauşescu la vânătoare FOTO Adevărul
Nicolae Ceauşescu la vânătoare FOTO Adevărul

Una dintre cele mai vehiculate bârfe despre Nicolae Ceauşescu, chiar în timpul regimului comunist, a fost legată de posibilele relaţii homosexuale pe care fostul dictator le-ar fi întreţinut în puşcărie cu doi comunişti de seamă, printre care şi Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Începând cu anii 70, cultul megalomanic al personalităţii practicat de Nicolae Ceauşescu, sprijinit de o întreagă maşinărie de propagandă, decola către cotele groteşti atinse în anii 80. 

Însă în spatele imaginii de „părinte al poporului” şi de „mare cârmaci, bine păzită şi întreţinută, mai ales pentru poporul de rând, bârfele despre cuplul Ceauşescu, circulau cu lejeritate. Culmea, cei care le propagau, erau oamenii de la nivel înalt ai partidului, cei care se ocupau în acelaşi timp şi de spoirea imaginii cuplului Ceauşescu, transformaţi din simplii muncitori în academicieni şi lideri de naţiune.

 Una dintre cele mai controversate (dar şi circulate) bârfe legate de viaţa lui Nicolae Ceauşescu şi care ar fi fost chiar instrument de şantaj, a fost cele legate de viaţa sa sexuală din anii tinereţii, mai ales cei petrecuţi în puşcărie. Mai ales prin anii 80 s-a răspândit povestea legăturilor homosexuale dintre Ceauşescu şi diverşi comunişti închişi la Doftana. Inclusiv personaje importante ale partidului.

Ceauşescu şi puşcăria

Nicolae Ceauşescu a intrat în Partidul Comunist şi ca o consecinţă a inadaptării copilului de ţăran din Scorniceşti la lumea cosmpolită şi cu largi discrepanţe sociale a Bucureştiului interbelic. Ceauşescu a fost un activist conştincios în ilegalitate, pus în general să facă munca de jos. În 1933 era membru al Uniunii Tineretului Comunist şi a fost trimis să producă agitaţie în cadrul grevelor şi totodată să facă muncă de propagandă antifascistă şi pro-comunistă. 
 
A fost arestat de trei ori în trei ani şi era considerat de autorităţile vremii „un agitator periculos”. În 1936 devine secretar regional al Tineretului Comunist şi ajunge din nou în atenţia autorităţilor după ce a făcut propagandă comunistă pe lângă Târgovişte. 
 
Este arestat şi judecat la Braşov. În cele din urmă a fost condamnat la doi ani şi jumătate de puşcărie. A executat pedeapsa la Doftana acolo unde se aflau încarceraţi cei mai importanţi lideri comunişti din România, printre care şi Gheorghe Gheorghiu-Dej, Chivu Stoica sau Vasile Luca. 
 
A fost eliberat în 1938, dar a stat doar un singur an în libertate, suficient cât să o cunoască pe Lenuţa Petrescu, viitoarea sa soţie. În 1939, mai primeşte trei ani de puşcărie pentru că a continuat să facă propagandă comunistă. Ajunge la Jilava iar mai apoi execută pedeapsa fiind transferat rând pe rând la Caransebeş, Văcăreşti şi în cele din urmă în lagărul de la Târgu Jiu. A fost eliberat abia în vara lui 1944. 

Relaţii homosexuale în puşcărie?

În special , în legătură cu episodul detenţiei de la Doftana s-au creat numeroase legende urbane avându-l ca protagonist pe Ceauşescu. Unele cu vădit scop propagandistic, pe placul lui Ceauşescu, şi atent măcinate de maşina de propagandă, altele ceva mai jenante şi de care dictatorul nici nu dorea să audă. 
 
Printre altele, începând cu anii 80, spunea istoricul Adrian Cioroianu în cadrul unor emisiuni tv cu rol documentar, a început să circule povestea unei legături homosexuale între Ceauşescu şi Gheorghiu Dej. Cei doi s-ar fi iubit la Doftana, spuneau gurile rele, culmea chiar de la nivelul înalt al PCR. Dej era cu 17 ani mai mare decât Ceauşescu şi au făcut detenţie împreună la Doftana şi Târgu Jiu. 
 
Zvonurile s-au întemeiat şi pe faptul că Dej ar fi avut o slăbiciune pentru Ceauşescu, acesta din urmă devenind protejatul său în lagărul de la Târgu Jiu. Mulţi lideri comunişti din aceea perioadă priveau oarecum cu invidia această afinitatate a lui Dej, afinitate care i-a asigurat ascensiunea lui Ceauşescu pe treptele partidului după instaurarea regimului comunist în România. 
 
Tot istoricul Adrian Cioroianu spune că activiştii cu ştaif explicau dominaţia Elenei Ceauşescu asupra dictatorului tocmai prin cunoaşterea acestui zvon, devenind obiect de şantaj. Lucrurile erau cunoscute iar zvonurile circulau chiar şi între membrii Marii Adunări Naţionale, atunci când se vedeau la un şpriţ la bufetul de partid. 
 
„Aşa că, am aflat de la Gheorghe Apostol că în închisoare Ceauşescu fusese fetiţa lui Gheorghiu-Dej. Mai târziu, mi-au confirmat-o Chivu Stoica şi inginerul N. Celac, rezident în România anilor ’40 al GRU”, scria Titus Popovici în cartea sa ”Disciplina Dezordinii”. 
 
Însă, aşa cum arată istoricii, inclusiv Adrian Cioroianu, nu există dovezi privind o relaţie homosexuală între Dej şi Ceauşescu, povestea fiind încadrată la capitolul bârfe răutăcioase. Ba chiar erau foşti activişti care confirmau că Dej nu agrea aceste gen de relaţii.

De la Dej la Marcovici

Presupusa relaţie intimă cu Dej, nu a însă singura experienţă homosexuală pusă în cârca lui Ceauşescu. Alţi comunişti spuneau că de fapt, Ceauşescu a fost ”iubita„ altui comunist în puşcărie. Şi tot la Doftana, acolo unde a petrecut doi ani. Aşa cum arată şi Lavinia Betea în „Poveşti din cartierul Primăverii”, erau zvonuri că Ceauşescu s-ar fi iubit, la Doftana, de fapt, cu un comunist numit Şmil Marcovici. 

Era un deţinut mai mare cu aproximativ 10 ani şi ar fi stat în aceeaşi celulă. Nici în acest caz nu există dovezi clare dar zvonurile circulau cu repeziciune chiar printre cei care fabricau şi apărau imaginea lui Ceauşescu în faţa poporului. Era un bun instrument de şantaj, pe care, se spune, doar Elena Ceauşescu, ar fi avut curajul să-l folosească în faţa lui Ceauşescu.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Maşina Dacia de lux de 150 CP a lui Nicolae Ceauşescu. Dotările premium care o făceau unică pe piaţă
 
Originile Elenei Ceauşescu. De ce i se spunea „Păsărica” şi cum s-a cunoscut cu dictatorul comunist

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Andrei Tirighie
10.05.2021, 16:14:24

hitler, ca și ceaușescu, stalin, sunt denigrați periodic de ziarul pe care îl citesc. curând, când homosexualitatea lui ceaușescu va fi considerată progresistă (ca să zic așa), vom afla că nea nicu nici nu avea cu ce.

-13 (15 voturi)
Utilizator Adevărul
10.05.2021, 17:09:59

Comentariu considerat abuziv.

Dr. No
10.05.2021, 16:50:16

Pai nu asta incurajeaza Adevarul de ani de zile ? Deci Ceausescu a fost un pionier al "normalitatii" de azi.

-6 (8 voturi)
Traian Lazar
10.05.2021, 16:59:24

@ Dr.No. Erau vremuri grele , atunci nu puteau nevestele sau curvele sa-si viziteze iubitii la puscarie in conditii de intimitate asigurata ca acum. Gheorghiu-Dej era un mascul feroce si avea nevoie de o descarcare , iar Ceausescu pe vremea aceea era fraged. In fond acum poate fi considerat un precursor al zilelor noastre.

-8 (12 voturi)
Mihai Popescu
10.05.2021, 17:08:52

Hai bre nu-l mai denigrati pe Ceausescu pt. ca a fost un mare patriot si care a ridicat Romania din saracie. Ce-a fost atunci si ce am ajuns acum ? Acum am ajuns saracii si sclavii Eurpei.

+12 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările