Botoşani

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Condiţii horror într-o grădiniţă din România. Apa este adusă cu butoiul, iar copiii îşi fac nevoile la toaleta spartă

3
9 Sep 2019 15:36:05
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Grădiniţa din Borzeşti FOTO Cosmin Zamfirache
Grădiniţa din Borzeşti FOTO Cosmin Zamfirache

Într-un sat din judeţul Botoşani, elevii de grădiniţă învaţă în condiţii greu de imaginat. La Borzeşti, în comuna Ungureni, clădirea în care funcţionează grădiniţa are geamuri sparte, uşile abia se ţin, iar toaleta din fundul curţii este aproape dezmembrată şi umplută cu pământ. Mai mult decât atât, preşcolarii nu beneficiază nici măcar de apă curentă.

În timp ce în marile oraşe din România, majoritatea copiilor de grădiniţă se bucură de condiţii decente şi îşi trăiesc frumos copilăria, în lumea satului românesc preşcolarii nu scapă de sărăcie şi lipsuri nici măcar în spaţiile administrat de stat. Un bun exemplu îl reprezintă o grădiniţă de la ţară din judeţul Botoşani.
 
La Borzeşti, în comuna Ungureni, judeţul Botoşani, condiţiile în care învaţă 11 copii de grădiniţă sunt aproape inumane. Micuţii stau mai bine de patru ore pe zi într-un fost cămin cultural dărăpănat şi aproape fără niciun fel de utilităţi. Părinţii sunt revoltaţi dar spun că deocamdată nu-şi permit să-şi ducă copiii în altă parte. Culmea, spaţiul în care funcţionează grădiniţa nu a fost reabilitat complet niciodată. 
 
Geamuri sparte şi uşi care stau să cadă
 
 
Satul Borzeşti din comuna Ungureni este o localitate de oameni nevoiaşi. Sunt din ce în ce mai puţini copii în sat. Şi aceştia, câţi au mai rămas, intră în sistemul educational românesc în condiţii de coşmar. Grădiniţa din Borzeşti funcţionează într-un fost cămin cultural din perioada comunistă. Are mai mult aspect de grajd, construit din chirpici şi acoperit cu azbociment, un material interzis în toată Uniunea Europeană din cauza substanţelor cancerigene degajate la prelucare.

Toaleta din curte a grădiniţei FOTO Cosmin Zamfirache
 
Clădirea are mai multe geamuri sparte, pe care nimeni nici măcar nu s-a chinuit să le înlocuiască. Uşile de la intrare, aproape stau să cadă iar panourile cu siguranţe electrice au cel puţin 30 de ani vechime. Totul în jur este neprimitor şi dă senzaţia de loc părăsit. Chiar lângă poartă este amplasat un panou ruginit care ar fi trebuit să joace rol de avizier. În jurul grădiniţei nici urmă de flori sau verdeaţă, doar iarbă arsă de soare păscută într-o lateral a clădirii de un berbec al vecinilor. Nu există tobogane, leagăne sau spaţii de joacă pentru copii. 
 
Privată horror şi apă la lighean
 
Dezastrul de la grădiniţa din Borzeşti este completat de toaleta din curte. Efectiv este o privată ca la ţară, spartă şi neîngrijită. Acolo îşi fac nevoile copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani. Mai mult decât atât grădiniţa nu beneficiază de apă curentă. Nici măcar fântână nu are. Apa este adusă de la alte fântâni din sat, cu butoiul. Cei mici se spală pe mâini la un lighean, în holul grădiniţei.

Copiii se spală la lighean FOTO Cosmin Zamfirache
 
”Este jale. Nu sunt condiţii de loc. Nu este apă, nu este nimic. Bine că este lumină măcar”, spune o mamă care şi-a adus copilul la grădiniţă. De altfel educatoarea confirmă situaţia. ”Nu avem fântână, apa este adusă din sat”, precizează cadrul didactic. Mai mult decât atât, o altă săteancă mărturiseşte că ar fi fost nevoiţi anul trecut să aducă diferite dispozitive pentru combaterea rozătoarelor. Pentru grădiniţa din Borzeşti există un proiect de construire a unei grădiniţe noi, dar momentan nu s-au făcut niciun fel de lucrări. În grădiniţă au mai rămas 11 copii. Cei mai avuţi şi-au dus deja copiii în satele vecine.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
Peste 2.800.000 de elevi şi copii de grădiniţă încep luni cursurile anului şcolar 2019 - 2020
 
Viorica Dăncilă susţine că există bani pentru dublarea fondurilor alocate programului „Fiecare Copil în Grădiniţă“
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

m lupascu
9.09.2019, 17:36:40

- 21 de ani de guvernare criminala pro esedalde

0 (2 voturi)
Ion Capsuna
9.09.2019, 17:39:04

Eh, lasati ca tara isi permite in schimb aventuri cu trupe in Irak si Afganistan, armamant american second-hand, spre deliciul lui Trump, export de gaze si petrol, pe bani de nimic! Ca deh, sunt bogati, prosperi, avansati! basca ca spitalele nu au paturi si scolilele nu au WCur! ce ne-a adus noua "perteneriatul" emerican? Nici macar vize! Pe ling slugarnicia romaneasca, mai e si prostia; alte tari au luat foduri europene masiv de la UE, fara dobinzi, nerambursabile si s-au ridicat tara! Romanii sunt inca pireduti in spatiu!

Markus Roman
9.09.2019, 21:13:18

Acelea sunt conditii de nesimtzire. Daca nu au apa curenta in sat nu vad alta posibilitate de a aduce apa altfel decat cu butoiul. In Sahara apa se aduce cu burdufurile din piele de capra, camila, cimpanzeu sau din pielea lui Amenhotep al 4-lea si nimeni n-a crapat din asta. Dar sa puna fiecare familie cate un geam, ar putea. Sa vedem daca dand fiecare bani ptr un geam, vor muri de foame. Pariez ca daca-i cauti, toti au antene de satelit.