Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Cum a reuşit un preot să facă o grădiniţă pentru copiii nevoiaşi în curtea bisericii. „Parcă te strânge inima când vezi micuţi care nu pot merge la grădiniţă“

3
17 Sep 2019 06:11:26
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Interiorul grădiniţei FOTO Cosmin Zamfirache
Interiorul grădiniţei FOTO Cosmin Zamfirache

Un preot din Botoşani a deschis o grădiniţă pentru copiii nevoiaşi chiar în curtea bisericii unde slujeşte. Grădiniţa organizată sub forma unui centru social este realizată din fondurile bisericii şi oferă micuţilor inclusiv o masă caldă.

În municipiul Botoşani, sute de familii nu reuşesc să-şi dea copiii la grădiniţă. Motivul este acelaşi, nu au bani pentru masa zilnică şi nici pentru rechizite sau haine. Alte mii de familii trăiesc la limita subzistenţei în cartiere sărace. Cunoscând această realitate, un preot din municipiul Botoşani, Gabriel Mihăescu, parohul bisericii „Trei Ierarhi“ din cartierul Bucovina s-a hotărât în urmă cu doi ani să deschidă o grădiniţă, sub forma unui centru social, pentru ca măcar o parte din acei copii nevoiaşi să se bucure de educaţie.
 
 Astăzi, după 24 de luni de bani strânşi şi efort, visul preotului a devenit realitate. Grădiniţa socială de la Trei Ierarhi îşi poate deschide porţile. Beneficiază de o sală de clasă modernă, de băi şi de o bucătărie nou şi cochetă. ”Este doar începutul, pentru că dorim să dezvoltăm acest proiect şi să includem şi şcolari cu probleme sociale”, spune Dorina Mihăescu, soţia preotului de la Trei Ierarhi.
 
Grădiniţă construită de la zero într-o anexă a bisericii
 
Dorina, soţia preotului Gabriel Mihăescu, a lucrat o viaţă în sistemul de învăţământ ca educatoare. Mult timp a activat şi la altă grădiniţă, de caritate, din municipiul Botoşani. A observat însă că este nevoie de mai multe aşezăminte sociale pentru a găzdui cât mai mulţi copii de vârstă preşcolară rămaşi acasă din cauza situaţiei materiale a familiei. ”Parcă te strânge inima când vezi micuţi care nu pot merge la fel ca ceilalţi la grădiniţă. Practic pierd o etapă din educaţia lor în societate. Tocmai de aceea ne-am gândit că trebuie să facem ceva în acest sens. Este nevoie de mult mai multe aşezăminte sociale care să-i ajute pe aceşti copii”, spune Dorina Mihăescu.

 O parte din bucătăria grădiniţei FOTO Cosmin Zamfirache
 
Preotul a găsit imediat o anexă în curtea bisericii pe care să o reamenajeze şi să o transforme într-un centru social care poate servi drept grădiniţă. Au urmat aproximativ doi ani de eforturi şi bani strânşi pentru realizarea proiectului. „Totul a fost făcut cu fondurile bisericii. Au fost un efort financiar consistent. Gândiţi-vă numai la suprafaţa din spumă pe care să stea copiii, la toate dotările şi amenajările. Când strângeam nişte bani, mai făceam ceva, şi tot aşa”, spune Dorina Mihăescu. La sfârşitul verii, lucrările de amenajare au fost finalizate. A ieşit o grădiniţă mică, dar modernă. Dispune de o sală mare de activităţi, cu diferite spaţii pentru joacă sau învăţare. Podeaua este acoperită cu o mochetă specială din spumă iar încăperea este dotată cu mobilier şi material didactic, de la cărţi de poveşti şi până la planşe şi alte dispozitive pentru învăţare. Nu lipsesc nici jucăriile, care au fost donate de un grup de măicuţe catolice. Centrul social dispune de băi moderne, dar şi de o bucătărie. Cei mici vor beneficia de o masă caldă la prânz. În acest scop, au fost deja angajate două bucătărese. 
 
Educaţie pentru copii şi părinţi
 
Cea care va lucra voluntar la grădiniţă, pe post de educatoare, este soţia preotului Mihăescu. Dorina Mihăescu va avea grijă de cei 15 copii cât încap momentan în centrul social de la „Trei Ierarhi“. Aici sunt acceptaţi copiii din familii cu situaţie specială, care fie nu au apucat să-şi înscrie copiii la o grădiniţă de stat, fie au o situaţie financiară precară. Au prioritate cazurile cele mai deosebite şi cu nevoia cea mai mare de ajutor. ”Noi venim în sprijinul familiilor tinere care au loc de muncă, dar nu au o casă a lor, trăiesc cu părinţii, cu alte rude sau în chirie. Vorbim de familii cu probleme sociale care au nevoie de ajutor. Dorim să venim atât în sprijinul părinţilor, dar şi al copiilor.”, spune Dorina Mihăescu.

Sunt acceptaţi copii cu vârste între 2 şi 5 ani, urmându-se, spune educatoarea, programa ministerului pentru preşcolari.

 Dorina Mihăescu FOTO Cosmin Zamfirache
 
Grădiniţa a fost deschisă încă de la începutul anului şcolar, dar prima săptămână a fost una de acomodare şi de strângere a cererilor venite din partea părinţilor urmând ca săptămâna aceasta să fie program obişnuit de la 8.00 la 16.00, cu masă caldă şi odihnă, pentru cei mici, la prânz. Mai mult decât atât, pe parcursul anului vor avea loc şi activităţi pentru părinţi, mai ales cei aflaţi în situaţie de criză şi cu probleme financiare. Mai precis, cu ajutorul specialiştilor vor fi ore de consiliere psihologică, cursuri interactive pe teme medicale, sociale şi multe altele. 
 
Totodată, preotul şi soţia sa urmăresc extinderea centrului, tot din fondurile proprii. În câţiva ani urmăresc să construiască şi un after school pentru copiii nevoiaşi dar şi extinderea grădiniţei pentru a încăpea mai mulţi copii. În scurt timp va fi realizat şi un spaţiu de joacă pentru copiii de la grădiniţă. Accesul este gratuit la grădiniţă şi numeroşi părinţi au venit să-şi înscrie copiii. ”Copilul meu are un mic defect de vorbire, am ajuns recent în oraş, am venit de la ţară şi nu am reuşit să-l înscriu la grădiniţă. Am auzit că se deschide această grădiniţă şi am venit cu sufletul la gură că altă şansă nu avem”, spune o botoşăneancă cu trei copii.   
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 
VIDEO Condiţii horror într-o grădiniţă din România. Apa este adusă cu butoiul, iar copiii îşi fac nevoile la toaleta spartă
 
 
FOTO Cum a pictat un jandarm pereţii unei grădiniţe din Târgovişte. „M-am gândit să le fac un cadou copiilor“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Se Poate Nu
17.09.2019, 09:34:43

Doamne, nu este posibil asa ceva. Lui Emil Moise i-au cerut voie? Daca nu, sa scoata BOR in afara legii. Situarea gradinitei la o distanta atat de mica de biserica va bulversa procesul de transformare a copiilor in niste cetateni planetari ai secolului 21, miljoace de productie si de consum. Si oricum, banii cu care preotul a construit gradinitia sunt luati de la alti cetateni prostiti si indoctrinati.

0 (2 voturi)
Radu Mircea
17.09.2019, 11:38:44

# Se Poate Nu Duci ipoteza ta pina la absurd , lucru total neindicat . Jos palaria pentru PREOTUL Mihaescu !!! Si-a inteles misia si misiunea Cristica a ajutorarii aproapelui . Dar ma intreb citi popi sunt in stare sa renunte la donatiile bisericesti pe care le folosesc in folosul burticii preasfintiilor sale , pentru un proiect umanitar ??? PREOTUL Mihaescu este un ram verde al BOR in padurea de uscaciuni a bisericii pina la craca putreda a Preafericitului care se ambitioneaza sa lase in urma sa un bolovan la fel de urit ca Ctitoria Ceausescului cu care se invecineaza , in loc sa canalizeze TOATE FONDURILE catre turma pe care o pastoreste . PS Scriu PREOTUL Mihaescu fiindca merita ca OM , ca Slujitor al comunitatii , desi toata lumea stie parerea mea despre gasca popeasca . MERITA !!!

-1 (1 vot)
Se Poate Nu
17.09.2019, 11:59:48

Ai numarat tu cati preoti isi indeplinesc misiunea cristica si cati nu, pentru a trage concluzii si pentru a face generalizari fondate? Ai reusit sa cuantifici, dincolo de ajutorul material si financiar, ajutorul moral dat de acesti preoti timp de sute de ani? Esti la un nivel moral care sa iti permita sa critici moraliatea si verticalitatea altora? Catedrala este un bolovan doar in acceptiunea ta de inspiratie bolsevica, in acest registru regasindu-se si expresiile talr (''popi'', ''padurea de uscaciuni a bisericii'', ''gasca preoteasca''). Parerea majoritatii romanilor este ca aceasta catedrala reprezinta un simbol al lor care se dorea a fi construit de o suta de ani, de cand Eminescu si Ferdinand I au venit cu aceasta propunere. Nu si-a facut Patriarhul vila acolo. Este tot in folosul comunitatii. De asemenea, in cadrul complexului vor fi construite si un spital modern cu centru de primire urgente, centre sociale pentru copii si batrani, de cazare samd. Eu stiu ca cei mai multi preoti isi fac datoria.