Botoşani

articolul anterior articolul urmator

„Einstein de Botoşani”. Povestea lui Ştefan, geniul de 15 ani - vârful de lance al României la matematică, în competiţii internaţionale

2
31 May 2015 15:31:04
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Ştefan Bălăucă, este elevul botoşănean care s-a calificat primul la Balcaniada de matematică din Serbia FOTO Cosmin Zamfirache
Ştefan Bălăucă, este elevul botoşănean care s-a calificat primul la Balcaniada de matematică din Serbia FOTO Cosmin Zamfirache

Un elev botoşănean, Ştefan Bălăucă, este un adevărat fenomen naţional. După ce a reuşit o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe din Argentina, cel mai bun loc ocupat de România, botoşăneanul de numai 15 ani s-a calificat cu cel mai mare punctaj la Balcaniada de matematică din Serbia şi va conduce, pentru a doua oară într-un an, echipa României la un concurs internaţional.

Ştefan Bălăucă, elev în clasa a IX a la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” din Botoşani, este considerat un fenomen naţional. Poreclit de colegi şi profesori ”Einstein de Botoşani”, Ştefan a reuşit, în urmă cu două zile, o calificare incredibilă la Balcaniada de matematică pentru juniori, din această vară, programată în Serbia, în intervalul 24-28 iunie. 
 
Cel mai mare punctaj din ţară
 
Practic, Ştefan Bălăucă a obţinut cel mai mare punctaj din ţară, după o serie de baraje şi testări, deosebit de grele. ”Au fost două baraje consecutive. În cele din urmă au fost selecţionaţi doar şase copii din ţară la una dintre cele mai puternice competiţii de matematică din Europa, Balcaniada din Serbia. Ştefan a obţinut un punctaj foarte bun. Este vorba de 128 de puncte. Următorul elev a avut 105 puncte”, spune Cristina Bălăucă, mama lui Ştefan.
 
De altfel, în urma punctajului obţinut, Ştefan va conduce echipa României la Balcaniadă. Alături de acesta s-au mai calificat elevi din Bistriţa, Bucureşti şi Constanţa. În total, este vorba de o echipă de şase elevi, care vor pleca în Serbia.
 
Medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe
 
Performanţa lui Ştefan Bălăucă este cu atât mai mare cu cât, într-un singur an, elevul botoşănean ajunge să conducă echipa României la două competiţii internaţionale majore. În luna decembrie a anului 2014 a fost vârful de lance al echipei României la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe din Argentina, obţinând şi cel mai bun rezultat al echipei, o medalie de argint. 
 
În Iunie, Ştefan este elevul cu media cea mai mare din echipă, aşteptându-se de la el o nouă performanţă. ”Şansele de a obţine un rezultat foarte bun, sunt mari. Aş putea spune că sperăm ca Ştefan în special să aducă o medalie României”, spune Cristina Bălăucă.
 
 
Vă mai recomandăm:
 
Laurenţiu Ploscaru, argint la Balcaniada de Matematică din Grecia. Elevul vâlcean se pregăteşte pentru Oxford
 
FOTO De cinci ori imnul României pentru Robert Glinţă, la Balcaniada de la Oradea
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mircea B.
1.06.2015, 08:29:20

Sa auzim si parerea lui Kvasnița...

civis rumanum sum
1.06.2015, 22:04:22

Lumea se poate invârti si fara slavi si pretinsa lor superioritate in toate cele. E drept, in afara de numere, nu prea au mare lucru.

Modifică Setările