Face bijuterii hand-made pentru copiii abandonaţi la naştere: este „mamă“ a 11 suflete rămase singure pe lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câteva dintre creaţiile Elsăi Şeică realizate cu ajutorul copiilor FOTO Elsa Şeică
Câteva dintre creaţiile Elsăi Şeică realizate cu ajutorul copiilor FOTO Elsa Şeică

O tânără din Botoşani îşi foloseşte talentul de a crea bijuterii hand-made în scop educativ. Elsa Şeică a început să lucreze pentru a face o bucurie unui grup de copii abandonaţi la naştere şi îi place să dăruiască tot ce confecţionează, în special mărţişoare-unicat.

Elsa Şeică este o tânără de 25 de ani din municipiul Botoşani imposibil de trecut cu vederea. Părul roşu, straiele uneori boeme şi mulţimea de copii care o însoţesc transformă pe tânăra botoşăneancă într-o veritabilă marcă înregistrată pe străzile oraşului. 

Elsa ascunde un suflet de mamă şi de pedagog. Este de 5 ani ”mama” a 11 copii abandonaţi la naştere şi crescuţi de Asociaţia ”Special Additions” sau cunoscută drept Debs House. Elsa, alături de alţi reprezentanţi ai asociaţiei, îşi dedică timpul educării şi creşterii armonioase a celor 11 copii abandonaţi. Din dorinţa de a diversifica programele educative ale copiilor, Elsa s-a dedicat unei forme de artă prin care aduce bucurie celor din jur.

Quillining educativ transformat în artă

Pentru a face viaţa mai frumoasă copiilor de care are grijă, Elsa s-a gândit să le diversifice educaţia prin quilling, o tehnică hand-made pe care a descoperit-o pe internet. Quilling este de fapt o tehnică de lucru manual sau hand-made prin care bucăţi de hârtie de diferite texturi şi culori sunt rulate şi modelate pentru obţinerea a numeroase decoraţiuni.

portocalii

  Ornamente în tehnica quilling ale Elsei FOTO Elsa Şeică

”Din dorinţa de a diversifica activităţile i-am învăţat să croşeteze, să împletească brăţări şi să modeleze în pastă polimerică, fiecare descoperind ce îi place sau la ce este bun. Lucram prin 2012 împreună cu copiii de la fundaţia Special Additions la felicitări de Crăciun prin tehnica quilling, tehnică pe care în timp am perfecţionat-o împreună ajungând să creăm fulgi sub forma unor ornamente de brad. Acasă încercam şi eu lucruri noi şi am transfomat totul într-o pasiune descoperind cât de mult îmi place să fac asta în afara fundaţiei”, a precizat Elsa.

ornamente

 Ornamente de Crăciun lucrate de Elsa FOTO Elsa Şeică

Lucrând în scop educativ în această tehnică, încercând, cum spune Elsa, prin a-i învăţa pe copii în primul rând să dăruiască celorlalţi lucruri făcute cu propriile mâini, botoşăneanca s-a perfecţionat. ”Pentru a le asigura o copilărie colorată şi să îi îndepărtez de tehnologie introduc câte o activitate nouă – quilling, pirogravură, împletit, pictură, modelaj”, precizează Elsa. De la hârtie şi pastă polimerică a diversificat şi a trecut şi la mici bijuterii sau ornamente realizate cu migală, petrecând, spune tânăra botoşăneancă, şi câte 7 ore.

Pasiune transformată în artă

Pasiunea Elsei pentru quilling şi hand-made în general a crescut odată cu orele de muncă petrecute alături de copii în special realizând ornamente de Crăciun. După ce pleacă de la fundaţie, Elsa spune că se apucă din nou de lucru şi petrece ore în şir, transformând o pasiune educativă într-o artă. ”Lucrez cu drag şi nesaţ în tehnica quilling, arta răsucirii unor fâşii de hârtie pe care le feliez cu mâna mea şi în tehnica simplă a modelajului în lut polimeric. Florile şi zânele sunt sursele mele de inspiraţie. Culorile şi parfumul naturii îmi hrănesc imaginaţia şi pofta de a le reda şi în materiale mai puţin organice”, povesteşte Elsa. 

image

Elsa Şeică tânăra, care a transformat pasiunea în artă FOTO Elsa Şeică

Cel mai mult botoşăneanca se inspiră din natură şi creează în general medalioane, pandantive, ornamente de Crăciun şi mărţişoare. Deşi este deja un artist apreciat de toţi cei care-i văd creaţiile, Elsa nu a ieşit în lumea artei şi a expoziţiilor cu creaţiile sale. ”Familia şi prietenii au fost susţinătorii mei numărul unu. Nu am avut curaj să arăt ce ştiu să fac şi mi-a plăcut să fiu în spatele lucrărilor copiilor cu care lucrez, însă acum mă simt mai apreciată ca niciodată. Descoperită e cuvântul potrivit”, spune botoşăneanca.

Plăcerea de a dărui din suflet

Elsa nu-şi vinde deocamdată micile opere de artă. Îi place să le dăruiască. De altfel, acesta a fost şi unul dintre rosturile quilling-ului pentru copii, să le dezvolte imaginaţia, dar şi să-i înveţe să dăruiască. Elsa, la rândul ei, dăruieşte obiectele realizate de ea persoanelor dragi sau celor care merită o recompensă pentru ceea ce fac. ”Le-am oferit colegilor şi familiei. Prietenii m-au surprins lucrând la ele şi mi-au cerut să le fac şi lor fie un mărţişor, fie un set de ornamente de Crăciun pentru a le oferi mai departe şi ideea de a înfrumuseţa clipa unui om cu un lucru atât de mărunt făcut de mine mi-a adus o fericire de nedescris. Cât despre copii, ador să îi văd cum îşi dăruiesc lucrurile pe care le confecţionează oamenilor dragi sau colegilor”, povesteşte Elsa. 

elsa

Mărţişoare realizate de Elsa FOTO Elsa Şeică

Tânăra spune că va continua să perfecţioneze această artă, dar deocamdată nu vede oportunităţile de afacere şi spune că un obiect în care pui suflet este greu de vândut. ”Îmi doresc să continui să creez pentru că place. Încă analizez piaţa lucrurilor făcute manual. Nu văd încă ideea de afacere. Nu am expus niciodată şi nici nu intenţionez. Uneori am impresia că unii oameni aleg handmade-ul în ideea că ar fi mai ieftin neluând în considerare aportul personal adus unui obiect creat manual, timpul investit, materialele şi sufletul pe care îl pui. În handmade nu ar trebui să existe reduceri. Nu ai lucrat mai puţin sau mai ieftin dintr-odată. Însă este drum lung până când lucrul manual va fi înţeles la adevărata lui valoare”, spune botoşăneanca. 

Elsa Şeică s-a dedicat cauzei umanitare şi educării copiilor acum 5 ani, după ce a renunţat la meseria de jurnalist, meserie pentru care s-a pregătit şi în anii facultăţii. Deocamdată Elsa, spune că vrea să se dedice artei şi educaţiei copiilor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Mărţişoare-bijuterii, într-o expoziţie cu vânzare la Muzeul Dunării de Jos

Expoziţie hand made. Bijuterii din porţelan, ceramică şi desene, la muzeu

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite