FOTO Primul târg de mărţişoare tradiţionale din acest an deschis la Botoşani: „Toate mărţişoarele sunt făcute manual, cu metode tradiţionale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astazi a fost deschis la Botoşani ”Târgul Mărţişorului ” FOTO Cosmin Zamfirache
Astazi a fost deschis la Botoşani ”Târgul Mărţişorului ” FOTO Cosmin Zamfirache

La Botoşani a fost deschis astăzi un târg cu mărţişoare tradiţionale. Etnografii spun că au fost invitaţi doar meşteri tradiţionali iar simbolurile primăverii au fost făcute exclusiv manual.

În municipiul Botoşani, pe Pietonalul Unirii a fost deschis astăzi, ”Târgul Mărţişorului”, pentru a celebra începutul calendaristic al primăverii în mod tradiţional programat pe 1 martie.

Mărţişoare făcute manual cu materiale tradiţionale

Este vorba însă despre mărţişoare tradiţionale, din diferite zone ale ţării. Organizatorii, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Botoşani, spun că până şi aţa de la mărţişoarele făcute din lut, os, scoici şi alte materiale tradiţionale, este făcută manual de meşteri şi nu este confecţionată în serie.

 ”Este un târg tradiţional de mărţişoare care. Mărţişoarele sunt exclusiv făcute manual şi doar cu materiale tradiţionale. Aceasta a fost şi ideea să oferim ceva deosebit botoşănenilor dar şi să dăm o şansă culturii tradiţionale să se reafirme în lumea modernă”, spune etnograful Margareta Mihalache. 

Practic târgul este format din 10 tarabe, unde meşteşugari din judeţele Iaşi, Botoşani, Neamţ şi Suceava au expus de la mărţişoare clasice, până la broşe tradiţionale specifice începutului primăverii în cultura românească tradiţională.  Târgul va fi deschis până duminică, 1 martie.

Mărţişoare şi la bibliotecă

De ziua mărţişorului şi la Biblioteca Judeţeană din Botoşani este organizată o expoziţie de mărţişoare. Mai precis, copii de la şcolile şi grădiniţele din municipiul Botoşani au confecţionat mărţişoare pe care le vor expune începând de vineri la Secţia de Împrumut Carte pentru Copii şi Cabinetul de Numismatică. Etnograful Steliana Băltuţă va explica în cadrul evenimentului, care va debuta la ora 13.00, invitaţilor, tradiţiile şi simbolurile mărţişorului în cultura noastră. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

FOTO Piaţa Victoriei este rezervată exclusiv producătorilor de mărţişoare din Timişoara

VIDEO Mărţişoare tradiţionale, expuse în sediul Consiliului Judeţean

FOTO  Mărţişoarele au împânzit Slatina

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite