Metoda inedită prin care autorităţile vor să-şi păstreze cei mai buni elevi la liceul din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceul din Flămânzi FOTO Cosmin Zamfirache
Liceul din Flămânzi FOTO Cosmin Zamfirache

Cei mai buni absolvenţi ai liceului din Flămânzi, judeţul Botoşani, primesc lunar o bursă de 500 de lei din partea Primăriei. În felul acesta, autorităţile locale speră să-i încurajeze pe elevi să urmeze cursurile şcolilor din localitate şi să nu mai plece la colegiile din municipiul reşedinţă de judeţ.

Flămânzi este fostul sat unde a izbucnit cu mai bine de un secol în urmă, răscoala de la 1907. Din 2004 a fost ridicat la rang de oraş şi are, pe lângă cele câteva şcoli gimnaziale împrăştiate prin satele arondate, şi un liceu, în centrul localităţii, cu o capacitate de câteva sute de elevi. Mult timp, cei mai buni absolvenţi de clasa a VIII-a din Flămânzi şi satele învecinate plecau la colegiile din municipiul reşedinţă de judeţ. 

Pentru a-i păstra la liceul din Flămânzi, dar şi pentru a-i ajuta financiar pe cei buni la învăţătură, dar nevoiaşi, să urmeze o facultate, Primăria a hotărât acum patru ani să acorde burse celor merituoşi pe toată perioada studiilor universitare. 

„A fost ca o mină de aur”

Astfel, printr-o hotărâre a Consiliului Local cei mai buni trei elevi ai  Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi primesc o bursă lunară de câte 500 de lei pe toată perioada studiilor universitare. „Principalul criteriu este cel al performanţei la învăţătură. Dar nu de puţine ori se întâmplă ca aceşti elevi foarte buni, cu medii de peste 9 la Bacalaureat, să provină şi din familii cu venituri modeste. De exemplu, am avut o tânără care acum este studentă la Telecomunicaţii şi pe care familia nu o putea ţine la facultate. Pentru ea, bursa a fost ca o mină de aur”, spune directorul liceului din Flămânzi, Constantin Agafiţei. 

Autorităţile locale spun că aceste burse ajută la menţinerea în oraş a elevilor foarte buni de clasa a VIII-a şi creşterea nivelului învăţământului liceal în Flămânzi. „Exista tendinţa ca mulţi să plece la Botoşani, la liceele de acolo. La noi, liceul a fost reabilitat, are condiţii şi era păcat. Aceste burse cresc concurenţa în rândul elevilor de liceu şi implicit nivelul educaţional”, spune viceprimarul Ioan Guraliuc. 

Condiţia pentru păstrarea bursei pe toată perioada facultăţii este promovarea examenelor şi frecventarea cursurilor.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

PSD solicită Guvernului să asigure elevilor câte două teste anti-COVID-19 pe săptămână

Elevi din Braşov, premiaţi cu aur şi cu bronz la o competiţie internaţională de Ştiinţe

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite