Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Oamenii legii transformaţi în ”oamenii şpăgii” la Botoşani. Cap de afiş este un şef de post care închidea ochii la orice tip de infracţiune pentru preţul corect

0
15 May 2014 10:29:50
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
Poliţiştii acuzaţi că luau şpagă au fost judecaţi FOTO Adevărul
Poliţiştii acuzaţi că luau şpagă au fost judecaţi FOTO Adevărul

Un şef de post din Botoşani şi-a făcut din luarea de mită al doilea job. Cine vroia să scape basma curată după ce încălca legea, trebuia doar să plătească cât i se cere. Politiştul care ”vămuia” comuna Corni a fost condamnat la închisoare. La panoul de onoare al şpăgarilor şi-au găsit loc şi alţi doi poliţişti care s-au lăcomit la nişte cazane de ţuică.

Ioan Eduard Zmău fost şef de post în comuna Corni din judeţul Botoşani a fost judecat şi condamnat de judecătorii Tribunalului Botoşani pentru comiterea mai multor infracţiuni de corupţie, la doi ani de închisoare cu suspendare, de interzicerea drepturilor de a fi ales şi de a alege. 

Totodată acestuia i se confiscă sumele de 100 de euro şi 770 de lei. Pe scurt poliţistul din Corni a fost judecat pentru că lua şpagă de la oameni pentru a închide ochii. Procurorii susţin că şeful de post ar fi luat mită de la opt persoane , s-a făcut vinovat de trei infraţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanei şi de o infracţiune de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.  

O parte din şpagă ar fi primit-o poliţistul în 2010, atunci când s-a făcut că nu vede, contra sumei de 100 de euro şi mai apoi 770 de lei o serie de infracţiuni comise de şoferi pe raza comunei Corni. ”Cariera” de om al legii şpăgar a fost însă curmată pentru şeful de post din Corni în 2012. Acesta a fost prins în flagrant de procurorii şi ofiţerii Dircţiei Generale Anticorupţie în timp ce lua şpagă de la un bărbat pentru a muşamaliza o tâlhărie. 

Mai precis B.A. din Corni acuzat că a tâlhărit un sătean intrând peste el în casă s-a înţeles cu şeful de post pe 200 de euro şi un parfum pentru a-i schimba încadrarea juridică şi automat pentru a primi o pedeapsă mai uşoară. Zmău i-a promis lui B.A. că pentru aceşti bani va fi încadrat la violare de domiciliu, pedepsită mult mai uşor de codul penal. B. A. s-a răzgândit însă şi l-a turnat procurorilor anti-corupţie pe Zmău. 

Şeful de post a fost suprins în timp ce lua banii. Deşi a fost prins în flagrant, Eduard Zmău a scăpat de arestare preventivă. A fost în schimb suspendat din funcţie şi dat afară din Poliţie. Fostul poliţist poate face recurs la hotărârea judecătorilor. 

La panoul de onoare al şpăgarilor se poat situa şi doi oameni ai legii din Flămânzi. Aceştia sunt acuzaţi că îşi negociau mita în lanul de porumb cu un negustor de cazane de ţuică. Mai precis poliţiştii Gheorghe I şi Dan H de la postul de Poliţie Flămânzi au prins în zi de târg un comerciant de cazane de ţuică din Hârlău. L-au băgat într-un lan de porumb şi l-ar fi ameninţat că îi dau amendă 1000 de lei dacă nu le dă şpagă. 

Aceştia ar fi cerut omului din Hârlău, pentru a închide ochii, patru cazane de ţuică. Bărbatul s-ar fi învoit cu aceştia, să le ducă cazanele acasă. În loc să se ducă după cazane la Hârlău, bărbatul s-a dus direct la Poliţie şi i-a reclamat pe cei doi. Pentru a ascunde fapta cei doi poliţişti s-ar fi dus acasă la om şi i-ar fi cerut să semneze că defapt a vândut cele patru cazane. Procurorii  în ciuda explicaţiilor date de poliţişti au decis trimiterea lor în judecată. Cauza este în pronunţare.
 
citiţi şi:
 
Opt poliţişti arădeni, prinşi cerând şpagă şoferilor pe DN 7
Povestea poliţistei “violate” Melania Renghea, scandalul ce a zguduit Poliţia Olt şi Ministerul de Interne
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările