Botoşani

articolul anterior articolul urmator

Unde locuiesc aleşii botoşănenilor şi liderii partidelor politice: de la apartamente de lux până la vile în cartiere rezidenţiale bine păzite

0
15 May 2014 09:08:54
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache
În cartierele rezidenţiale accesul este resticţionat. Nimeni nu poate intra fără acordul proprietarilor de vile FOTO Cosmin Zamfirache
În cartierele rezidenţiale accesul este resticţionat. Nimeni nu poate intra fără acordul proprietarilor de vile FOTO Cosmin Zamfirache

În România funcţionează o lege nescrisă: ”Am funcţie publică, trebuie neapărat să am şi o casă pe măsură”. Iar acestă cutumă se poate aplica şi la Botoşani. Autorităţile publice dar şi liderii partidelor politice trăiesc în case la care mulţi botoşăneni doar visează.

Din cauza vremurilor tulburi din ultimii doi ani de pe scena politică botoşăneană, cu urmăriri, denunţuri, lupte la baionetă dar şi cu spectrul puşcăriei în faţa ochilor culmea şefii de partide au început să se plângă că au probleme cu banii şi că sunt nevoiţi să renunţe la vilele şi locurile de huzur, construite cu sârg de la începutul anilor 2000. Cu toate acestea nimeni nu le poate plânge de milă.  
 
Preşedintele Consiliului Judeţean, apartament de lux în zona centrală a Botoşaniului
 
Preşedintele Consiliului Judeţean şi liderul PNL Botoşani, Florin Ţurcanu, un om care avea în mână toate pârghiile puterii în filiala liberală judeţeană trăia până acum trei ani de zile într-o vilă de toată frumuseţea de 500 de metri pătraţi la marginea Botoşaniului în localitatea Hudum. Această casă se spune că a fost construită cu 150.000 de euro , imediat după ce Florin Ţurcanu a ajuns deputat în anul 2008. În urmă cu trei ani de zile însă, brusc deputatul de atunci Ţurcanu s-a decis să renunţe la vilă. Acesta se plângea în mass media locală că plăteşte prea mult la căldură, aproximativ 3500 lei pe luna şi în plus îi mai merg şi prost afacerile.  A vândut vila şi şi-a cumpărat un apartament de lux în municipiul Botoşani pe strada Ştefan Luchian. Acesta propriu-zis ocupă tot etajul superior al unui bloc rezidenţial cu şapte etaje. Apartamentul în care locuieşte împreună cu familia sa, are în jur de 100 de metri pătraţi, sistem de management centralizat al locuinţei. Blocul este dotat cu măsuri sporite de securitate şi are o parcare subterană de 43 de locuri. Preţul apartamentului este confidenţial.  
 
Primarul Botoşaniului trăieşte într-o vilă dintr-un cartier rezidenţial
 
Adversarul politic al liderului PNL de la Botoşani, primarul municipiului Botoşani şi liderul organizaţiei municipale Ovidiu Portariuc trăieşte şi el într-o locuinţă cu comfort sporit. Mai precis într-o vilă dintr-un cartier rezidenţial. Propriu-zis însă primarul Botoşaniului este un chiriaş la Botoşani. Acesta până să fie edil, a locuit mult timp la Iaşi. În acte are un apartament la Bucureşti de 68 de metri pătraţi. În rest nu deţine niciun imobil. Prima dată Ovidiu Portariuc a stat în chirie într-un apartament modest din zona centrală a Botoşaniului. Imediat ce a ajuns primar s-a mutat însă la vilă. Nu oriunde ci într-un cartier rezidenţial San Remo. Aici ocupă o locuinţă cu living şi bucătărie la parter şi trei dormitoare sus. Accesul în zona rezidenţială se face doar pe bază de cartelă sau doar cu acceptul chiriaşilor. Paza este asigurată în permanenţă, zona cu vile fiind înconjurată cu garduri înalte. Ovidiu Portariuc şi-a motivat decizia de a se muta aici din condiţii de securitate, primarul reclamând că a fost ameninţat de mai multe ori.
 
Liderul opoziţiei locuieşte la vilă cu piscină 
 
Noul aliat al lui Florin Ţurcanu şi liderul opoziţiei, Catalin Flutur, preşedintele filialei judeţene a PDL  fostul primar al Botoşaniului şi actualmente consilier judeţean trăieşte la rândul său într-un cartier rezidenţial de la marginea Botoşaniului. Este un cartier al celor cu dare de mână numit Alfa Land. Aici se presupune că locuieşte fostul primar. Se presupune fiindcă în declaraţia de avere a lui Cătălin Flutur vila nu figurează. Se pare că această casă ar fi ridicată pe un teren trecut pe firma soţiei sale care deţine farmaciile Farmaplus.  În orice caz, vila are 129 de metri pătraţi şi este dotată cu o piscină de 56 de metri pătraţi. În declaraţia de avere a liderului PDL apare însă un apartament pe care acesta îl deţine împreună cu soţia sa un apartament de 78 de metri pătraţi cumpărat în 1996 într-o zonă centrală a municipiului. Cartierul rezidenţial, Alfa Land, unde se află vila este şi acesta păzit şi nu au acces persoanele străine, decât cu acordul proprietarilor.
 
Consilierii latifundiari
 
Alături de aceştia la Botoşani figurează ca adevăraţi latifundiari şi o serie de consilieri judeţeni şi locali. Printre aceştia se numără consiliul judeţean şi fostul şef la poliţiei rutiere din Botoşani, Dumitru Zmău. Acesta deţine numeroase terenuri în localităţile Corni, Cucorăni şi Bucecea dar şi clădiri în Botoşani, Suceava şi Iaşi, o parte a acestora moştenite. Totodată Dumitru Zmău este cunoscut şi ca proprietar de iaz. În Consiliul Local al municipiului Botoşani este şi consilierul Mihai Tincu, patron de fabrică de confecţii. Acesta deţine mai multe terenuri în judeţul Botoşani pe care le-a declarat ca şi moştenire, doar unul fiind cumpărat. Totodată are în proprietate şi mai multe clădiri, cea mai mare având 268 de metri pătraţi.
 
citiţi şi:
 
SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate vilele baronilor din România. Cum arată casa lui Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj
SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate vilele baronilor din România. Casa de 250.000 de euro a lui Ovidiu Silaghi

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările