Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Cât costă să obţii un permis auto fără să dai examen. Dacă poliţiştii nemţeni le vindeau cu 7.000 de euro, falsificatorii din Moldova le dau cu doar 200 de euro

3
28 Nov 2020 06:00:59
Autor: Costel Crangan
Permis auto falsificat FOTO Poliţia de Frontieră
Permis auto falsificat FOTO Poliţia de Frontieră

La comandă, falsificatorii din Basarabia pot „produce” permise de conducere auto din orice ţară de pe glob. Ultimul depistat de poliţiştii de frontieră avea însemnele statului italian. Rămâne o enigmă, în continuare, modul cum procură falsificatorii aparatura care scoate documente 99% conforme cu originalul.

Doritorii de permis autor pe sub mână, fără examen, au la îndemână mai multe oportunităţi. Dacă poliţiştii din Neamţ vindeau astfel de documente, după cum afirmă DNA, contra o şpagă de 4.000-7.000 de euro bucata (drept, permise autentice), falsificatorii din Moldova cer pentru un permis falsificat doar 200 de euro.

La frontiera de est a României sunt descoperite săptămânal zeci de acte falsificate, de la cărţi de identitate româneşti, moldoveneşti sau basarabene, până la permise auto cu însemnele tuturor statelor de pe glob. Documentele false sunt destul de greu de depistat, fiind nevoie de o examinare de specialitate care durează, deci nu este făcută decât atunci când există suspiciuni serioase că ceva nu este în regulă.

Interesant este că sursa falsurilor este arareori depistată, o enigmă fiind şi provenienţa aparaturii folosite, care imită documentele originale  în proporţie de 95-99%.

Cel mai recent astfel de caz de permis auto falsificat a fost descoperit pe 26 noiembrie de către lucrătorii din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea, judeţul Galaţi, după ce au verificat documentele unui cetăţean din Republica Moldova, în vârstă de 25 de ani, care s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control,la volanul unui autovehicul marca Mercedes.

„La controlul de frontieră, la solicitarea lucrătorilor noştri, tânărul a prezentat pe lângă documentele de identitate şi un permis de conducere valabil pentru categoriile AM, B, C, cu însemnele autorităţilor din Italia. Având suspiciuni cu privire la autenticitatea permisului de conducere în cauză, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că documentul nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals”, a declarat Mădălina Carp, de la Poliţia de Frontieră Galaţi. 

Totodată, poliţiştii de frontieră, în urma schimbului de informaţii cu poliţiştii din Italia, au stabilit faptul că C.D. deţinea şi un alt permis, autentic, dar avea dreptul de a conduce suspendat deoarece fusese depistat de autorităţile italiene conducând un autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.

Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că îi expirase permisul de conducere şi a apelat la o şcoală de şoferi din Italia de unde a procurat documentul prezentat la control. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Vă recomandăm şi:

A falsificat semnătura primarului şi a prejudiciat instituţia cu peste 140.000 de lei. Sentinţa în justiţie pentru uzurparea funcţiei

Escrocherie ca-n filme: a falsificat certificate de deces ca să ridice moştenirile 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

kalu kalu
28.11.2020, 09:32:54

uaaauuu, cata admiratie !!! E simplu, cumpara imprimante performante, maaaare smecherie. Problema este alta, de ce nu sunt bagati aceste rebuturi de pe pamant, la celule cu negrii tatuati, sa-i rupa in popnetze pana se apuca de munca cinstita !!! Sau, ca pe vremea lui nea nicu, la canal, munca silnica. Ori legile sunt prea permisive ori tovarasii judecatori sunt corupti si le dau drumul.

IonIon Codreanu
28.11.2020, 10:26:02

Nu-i vorba de simple imprimante, documentele acestea având multe elemente de siguranță! Falsificatorii obțin mituind echipamentele și materia primă necesară fabricării actelor. Un falsificator de permis nu are șanse în Occident sau USA - Canada. Acolo, polițistul verifică imediat permisul în baza de date națională. Chiar dacă este PERFECT, el are o serie care ori nu se găsește în acea bază de date, ori aparține unei alte persoane. Și la noi va fi la fel atunci când polițiștii vor avea acces la internet de oriunde și rapid. Problema este cu permisele atribuite prin șpagă. Ele sunt ADEVĂRATE, există în baza de date, numai că nu sunt cinstit obținute, în urma unui examen.

-3 (5 voturi)
t mihai
28.11.2020, 12:54:44

".... falsificatorii din Moldova le DAU cu doar 200 de euro..." Pai daca le DAU, adica gratis, pentru ce sunt cei 200 de euro ?

+3 (3 voturi)
Modifică Setările