Ciupercile, salvarea şomerilor gorjeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe persoane fără loc de muncă străbat pădurile din judeţ pentru un ban în plus. Oamenii au găsit o modalitate de a câştiga un ban în plus vânzând mânătărci. Pe o grămadă ei cer 10 lei.

În această perioadă, în zonele de deal şi munte, culesul ciupercilor poate genera profituri importante. Persoanele care nu au loc de muncă încearcă să profite de sezonul cald pentru a obţine nişte bani din culesul ciupercilor de pădure, în special hribi. De pildă, în zona Arcaniului, la 15 kilometri de Târgu-Jiu, această îndeletnicire a devenit o adevărată afacere. Cei care locuiesc în apropiere fac bani buni din vânzarea mânătărcilor la marginea şoselei. „Am venit frecvent zilele acestea cu găleata şi am găsit mânătărci care cresc pe lângă plopi, mânătărci de gorun. Nu adun pentru gătit, ci pentru vânzare. Stau la marginea drumului şi aştept clienţii. Le dau la grămadă cu preţuri cuprinse între 8 şi 10 lei. Cer şi mai mult pe cele care sunt mai frumoase şi mai mari. Mulţi care trec cu maşinile opresc să cumpere mai multe, pentru zacuscă. Am 15 ani de muncă, dar în prezent sunt casnică şi mai muncesc cu ziua“, a spus Aurora Mihail, de 42 de ani, localnică din Runcu.

7 LEI KILOGRAMUL LA CENTRELE DE COLECTARE

Culegătorii spun că, anul acesta, unele specii de ciuperci au răsărit mai devreme datorită ploii şi căldurii. „Sunt multe mănătărci plopeşti de toamnă care au răsărit devreme. Eu am lucrat ca silvicultor şi cunosc toate zonele. Şi în Dumbrava de la Tismana sunt multe ciuperci. De obicei caut în pădurile de stejar sau la munte, că am ce aduna. Ies cu ele în stradă şi le vând. Dacă culeg multe pot să vând şi de 300 de lei pe zi“, a spus Ion Vâlceanu, de 52 de ani, din Runcu.
Târgujienii vin până la Arcani cu maşinile personale, dis-de-dimineaţă, adună cantităţi mai mari pe care le duc apoi la centrele de colectare. Culegătorii predau marfa către centrele de achiziţii existente în judeţul Gorj care exportă tone de ciuperci în străinătate, în special pentru italieni. În Gorj sunt două centre de colectare în Novaci, două în Peşteana şi câte unul la Bumbeşti-Jiu, Câlnic, Târgu-Jiu şi Turcineşti. Centrul de colectare de la Târgu-Jiu, situat în zona Artego achiziţionează kilogramul de ciuperci cu 7 lei. Ciupercile sunt sortate în centre pe categorii şi ulterior ajung în străinătate şi sunt utilizate în industria alimentară şi farmaceutică. „Eu am venit cu maşina, dar le adun pentru consum propriu. Nevasta
de obicei le taie cubuleţe şi le băgăm în pungi la congelat. Le consumăm sub formă de ciulama cu zeamă de varză, morcovi şi orez
“, a spus Vasile Bistreanu, un pensionar din Târgu-Jiu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite