Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Petiţie pentru schimbarea denumirii de „Poliţie Locală” în „Gardă Publică”. Peste 8.000 de oameni au semnat

18
9 Nov 2019 11:19:27
Autor: Simona Chirciu

Sindicatul poliţiştilor Europol a făcut un apel pe Facebook prin care se doreşte strângerea de semnături pentru schimbarea denumirii Poliţiei Locale în Gardă Publică. Peste 8.000 de oameni au semnat până acum petiţia, care se adresează Parlamentului României.

„Petiţie privind schimbarea denumirii Poliţiei Locale în Gardă Publică, respectiv a denumirii de „Poliţist Local” în Gardian Public. Semnaţi petiţia pentru a putea fi promovată ca propunere de modificare legislativă, în Parlamentul României. Mai multe semnături, mai multe şanse de a elimina confuziile cu Poliţia Română”, este mesajul transmis de Sindicatul Europol. 
 
„Această iniţiativă legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 155 din 12 iulie 2010 privind Poliţia Locală, în sensul schimbării denumirii de "Poliţie Locală", respectiv "poliţist local" cu cea de "Garda Publică" respectiv "gardian public". 
 
Iniţiatorii petiţiei arată că apariţia Poliţiei Locale a generat o serie de confuzii în rândul cetăţenilor ce a diminuat considerabil eficienţa acţiunilor Poliţiei Române cât şi a acestei instituţii aflată sub coordonarea primăriilor şi favorizează permanent apariţia şi săvârşirea unor abuzuri din partea unor angajaţi ai Poliţiei Locale, care se folosesc de confuzia apărută în rândul cetăţenilor.
 
Se doreşte eliminarea confuziei 
 
Iniţiatorii petiţiei argumentează că pentru cetăţeanul obişnuit, ”Poliţie Locală” sau ”Poliţia Română” reprezintă doar autorităţi ale statului, diferenţa dintre atribuţiile acestora fiind neclare chiar şi pentru o parte dintre specialişti. „„De asemenea precizăm că în prezent a devenit o practică comună şi de notorietate faptul că majoritatea angajaţilor din cadrul Poliţiei Locale folosesc articole din uniforma Poliţiei Române, autoturisme cu inscripţii şi semnale speciale de avertizare identice cu cele ale poliţiei, întreţinând şi alimentând confuzia cetăţenilor. Considerăm că denumirea ”Poliţie” trebuie să rămână exclusiv pentru Poliţia Română, iar Poliţia Locală să capete o altă denumire, cea propusă în proiectul de lege fiind de "Garda Publică”.
În acest mod, actuala confuzie se elimină, fosta Poliţie Comunitară cu atribuţii sporite, actuala Poliţie Locală, fiind mai uşor de asimiliat de către comunitate sub aspectul competenţelor şi devine aproape imposibil de realizat confuzia cu Poliţia Română”, se  mai arată în textul petiţiei. 
 
„În plus, înlocuirea sintagmei „Poliţia Locală” în toate textele legislative aflate în vigoare circumscrie perfect scopului şi conţinutului actului normativ în sine şi a atribuţiilor acestei instituţii denumită în prezent ”Poliţia Locală”, se mai precizează în expunerea de motive.
  
                
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Michael Michael
9.11.2019, 11:27:45

De ce nu o petitie pentru desfiintare acestei institutii parazitare populata cu semianalfabeti fara nicio pregatire profesionala?

+8 (10 voturi)
Omu' Petru
9.11.2019, 12:02:12

Absolut justificat punctul tau de vedere!

+6 (8 voturi)
Coco Cocos
9.11.2019, 12:38:22

cimitirul elefantilor...cel putin elefantii au memorie...

+4 (4 voturi)
Carmen Florea
9.11.2019, 14:22:55

Comentariu considerat abuziv.

Markus Roman
9.11.2019, 14:54:31

Foarte buna si logica initiativa, din cauza ca se creeaza confuzii. Aceia sunt gardieni publici, nu politisti locali.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (18)