Premierul Victor Ponta: Crin Antonescu va fi preşedinte după Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat duminică seara că, în prezent, şeful statului mai are puterea doar de a zice nu şi de a face, reiterând că liberalul Crin Antonescu va fi preşedinte după Traian Băsescu.

Principalele declaraţii ale premierului.

Despre întâlnirea cu Angela Merkel.

Aşa-zisul dineu a fost o discuţie între doamna Merkel şi mine plus patru consilieri cu dosarele pe masă. Întâlnirea  a fost două ore şi jumătate.

Trecutul e trecut. Mi-a pus întrebarea : Va mai fi o criză politică în România? I-am spus că Nu până la alegerile prezidenţiale.

Atâta timp cât preşedintele nu mai intervine în activitatea guvernului nu am de ce spune că va fi o criză.

Mesajul a fost de respect şi prietenie pentru România. Sunt premieri pe care nu m-aş feri să-i numesc prieteni, premierul Slovaciei, Donald Tusk etc. Doamna Merkel e un om foarte pragmatic şi nu ştiu dacă are prieteni în România.

Am discutat şi despre situaţia din ţara vecină. România şi Bulgaria ori intră împreună în Schengen ori nu intră niciuna.

Cred că în ultimii doi ani România nu a mai avut un sistem de relaţii cu liderii europeni care să ne ajute să evoluăm.

Domnul Năstase avea relaţii cu Berlusconi etc.

Despre MCV

S-a discutat despre lucrurile considerate importante şi sunt optimist. Am văzut un personaj care a spus că avem un blat cu UE. Oamenii deştepţi spun cele mai mari prostii. Germania şi Olanda au spus că vor ţine cont de MCV când vor da verdictul în Schengen.

Ar fi bine să nu existe puncte de frontieră nici la Giurgiu, nici la Calafat.

La sfârşitul acestei luni voi merge într-un turneu în Asia.

Despre Relu Fenechiu

La începutul formării guvernului am avut nişte reţineri pentru că ştiam că va trimis în judecată. A deblocat programul de transporturi şi a adus 4,5 miliarde de euro la buget. Eu spun că pentru aceste 4,5mld de euro domnul Fenechiu merită felicitat. Dl. Fenechiu mai are până pe 20 iunie să declare un câştigător pentru CFR Marfă.

Dacă e condamnat, pleacă din Guvern. Am înţeles că pe 4 iulie s-ar putea să fie o primă decizie în dosarul sau. Daca e condamnat, pleacă din Guvern, dacă e achitat, evident că rămâne. Asta i-am spus preşedintelui Băsescu şi o spun şi public.

Evident că atunci când conduci un guvern de coaliţie trebuie să ţii cont şi de sensibilităţile politice. Pe liberali îi cert când greşesc ceva, dar îl anunţ şi pe liderul lor de partid.

Despre Traian Băsescu

Domnul Băsescu vede ce înseamnă un prim-ministru bun. Cred că s-a chinuit cu domnul Boc. Orice îi spunea nu ştia ce să facă.Asta este o apreciere personală.

Mâine avem o vizită importantă din Rusia amândoi. Apreciez că indiferent cât de înalt e nivelul vizitei, de fiecare dată există două vizite.

Despre miniştri

Îl admir foarte mult pe domnul Barbu. Nu se pune problema de vreo antipatie. Fiecare dintre miniştri m-a supărat cel puţin odată, dar la fiecare le atrag atenţia în privat.

Domnul Teodorovici a spus în public ceva ce nu se spune. Această echipă trebuie să se acomodeze. Nu sunt cea mai confortabilă persoană.Este spectaculos faptul că atunci când am preluat guvernarea era blocat POSDRU, iar acum e deblocat. Rămâne programul Creşterea Competitvităţii la care lucrăm în continuare.

Noi am pornit cu cel mai mare handicap: cinci programe blocate. Faptul că am reuşit să le deblocăm, cu birocraţie de aici şi de la Bruxelles, e un lucru bun.

Despre locurile de muncă

Săptămâna viitoare voi face o prezentare privind principalele investiţii. Pot să vă spun de Daimler, Pirelli etc.

Două obiective fundamentale: vreau să deschid România pentru investiţii, sunt firme poloneze etc. A doua provocare este faptul că administraţia românească este extrem de birocratică şi nu funcţionează la parametrii la care aşteaptă investitorii.

Când am fost în Polonia a fost cu mine patronul unei firme din România care are un mare contract. De exemplu: O companie românească participă la privatizarea unei firme din Bulgaria. Exim Bank i-a dat garanţii. A ieşit scandal.

Despre gazele de şist

Până nu se sapă nu se ştie. Toate explorările pe care le face Chevron sunt convenţionale. E ce face şi Romgaz. Dacă după 4- 5 ani se constată existenţa gazelor, se emite o nouă licenţă. Eu ştiu ce va face viitorul prim-ministru: va zice hai să le luam de aici.

Exxon trece la construirea facilităţilor pentru exploatare.

Eu văd un mare om de afaceri român, domnul Nicolae, care se plânge de ce creşte preţul la gaze. 

Independenţa energetică se urmăreşte. România să nu depindă în fiecare iarnă...

E un lucru pe care vreau să-l punem în lege: să facem un fond special ca în Norvegia în care să punem toate redevenţele luate din explorări.

Despre laudele preşedintelui.

Dacă mă mai laudă puţin, dă apă la moară celor care vorbesc de ruperea USL. Ştie să joace jocul asta cu băţul.

Preşedintele are acces la informaţiile de la ministerul de finanţe. Cei de la Mediafax au dat o informaţie falsă, cum că am da derogări.

Negocierea cu cei de la FMI va fi făcută de mine. Chiţoiu e responsabil alături de mine.

Când se va înscrie Traian Băsescu în PSD?

Aş vota împotriva primirii domniei sale. Nu mi s-a părut niciodată un om de dreapta.

Despre regionalizare

Nu aş vrea să renunţăm. Eu cred în descentralizare. Nu vreau să mai vină nimeni de la Zalău în Bucureşti.

Despre Lucian Duţă

Traian Băsescu nu a semnat decretul. A fost o scrisoare semnată de un consilier prezidenţial, domnul Păunescu. Scrisoare ilegală. E vorba de ceva administrativ.

Despre funcţionarul care a făcut modificarea la legea cu impozitul

Proasta organizare a Guvernului. Am luat măsuri ca aceste lucruri să nu se mai întâmple.

Domnul Boc a dat afară pe criteriu politic. Toţi au câştigat procesul şi eu plătesc acum oalele sparte de Boc.

Despre salarii mari de la stat

Sunt două legi: una care plafonează la maxim de şase ori salariul mediu, iar salariile compensatorii vor fi impozitate cu 85%.

La Romgaz sau la Transgaz am făcut o ofertă pentru un manager privat. El a spus că are de patru ori salariul şi nu vine.

Despre scrisoarea preşedintelui privind referendumul

Eu merg la toate referendumurile pentru că trebuie să dau un exemplu. Aş vota împotriva parlamentului unicameral.Am pus în Constituţie să fie 300 de parlamentari la Camera Deputaţilor.

Pot să vă garantez că Guvernul se va ocupa de guvernare cu referendum sau fără.

Crin Antonescu va fi preşedinte după Traian Băsescu. În acest moment, preşedintele are putere doar de a zice nu de a face.

Cine sunt şi ce pregătire au membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei

Băsescu: Fenechiu, ultima piedică înaintea intrării în Schengen

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite