Criminalul în serie, ajutat de poliţişti şi de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Nicolae, combinator de taxi la aeroport, este acuzat de trei crime şi şase violuri
Vlad Nicolae, combinator de taxi la aeroport, este acuzat de trei crime şi şase violuri

Mai mulţi poliţişti şi procurori ilfoveni vor fi cercetaţi pentru că au lucrat cu superficialitate la dosarele lui Vlad Nicolae, asasinul studentei japoneze Yurika Masuno.

Deşi aveau toate probele sub nas pentru a pune mâna pe un presupus criminal în serie care ataca femei aproape în fiecare lună în judeţul Ilfov, poliţiştii şi procurorii de-aici s-au spălat pe mâini de dosarele lui Vlad Nicolae de fiecare dată. A fost nevoie ca acesta să ucidă cu sânge rece o studentă japoneză pentru a ieşi la iveală că de fapt el ar putea fi de fapt făptaşul altor două crime, trei violuri şi două tâlhării.

Parchetul General a făcut publice o serie de situaţii clare în care se dovedeşte că agenţii şi procurori din Ilfov nu şi-au făcut treaba cu profesionalism în cazurile care îl privesc pe criminalul tinerei nipone Yurika Masuno (20 de ani). Unul dintre exemple îl reprezintă cazul unei bătrâne care a fost violată de mai multe de ori de acest individ, iar plângerile la Poliţia Ilfov erau ignorate sistematic. „Din fişele de intervenţie la eveniment reiese că un agent de poliţie a consemnat la rubrica Observaţii faptul că «nu se confirmă», deşi nu a audiat-o pe victimă, iar geamul spart şi lacătul distrus indicau fără tăgadă săvârşirea unei infracţiuni", precizează procurorii.

Poliţiştii au ignorat probele

La fel s-a întâmplat şi la sfârşitul lunii aprilie, când procurorii de pe lângă Tribunalul Ilfov puteau să-l aresteze pe Vlad Nicolae pentru o altă tâlhărie. Victima l-a recunoscut, în plus, au existat martori care l-au identificat pe Vlad Nicolae în noaptea jafului. Cu toate acestea, din analiza actelor dosarului, procurorii ilfoveni au apreciat ca „nefiind îndeplinită în cauză exigenţele privind condiţiile în care se poate dispune arestarea preventivă a unei persoane". Parchetul General spune însă altceva: „Procurorul avea obligaţia să verifice, în primul rând, dacă în cauză există probe sau indicii temeinice că inculpatul a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală. Sub acest aspect, în cauză existau bănuieli legitime, plauzibile, verosimile, care să justifice arestarea unei persoane", susţin procurorii de la Bucureşti.

 Un alt motiv pentru care ancheta şi în cazul acesta a rămas blocată a fost acela că nu au fost bani pentru efectuarea expertizei ADN, pentru compararea profilului genetic obţinut din probelele biologice recoltate inculpatului. O lună mai târziu, printr-o adresă făcută de Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici", prin care se arată că s-au primit corpurile delicte, se cere achitarea anticipată a costurilor, 600-1.500 de lei estimativ, termenul de efectuare a expertizei fiind de 30-60 de zile de la data primirii.  Astfel, la trei luni după comiterea faptei, poliţiştii de la Ilfov au întocmit rapoarte prin care solicitau alocarea acestei sume. 

Procurori sancţionaţi

Un lanţ de erori şi neglijenţe care i-a costat funcţia pe mulţi dintre anchetatori. Prima măsură luată de Parchetul General a fost aceea de a-l revoca din funcţie chiar pe prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, Cătălin Paraschiv, unde au fost instrumentate cinci dintre cele şapte dosare ale lui Vlad Nicolae.

De asemenea, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a decis sancţionarea altor doi procurori din Ilfov, Wilhelm Emanuel Dunca şi Dănuţ Puntaru, pentru modul defectuos şi superficial în care au coordonat ancheta în cazul japonezei ucise de către Vlad Nicolae.  O acuzaţie gravă la adresa poliţiştilor ilfoveni adusă de Kovesi este aceea că poliţiştii ilfoveni au omis poate una dintre cele mai importante probe în acest dosar de crimă care a zguduit opinia publică.  Nu au luat înseamă un martor care recunoscuse autorul crimei. Pentru aceasta, ei vor fi fi cercetaţi disciplinar.

Legiştii, anchetaţi

Şi medicii legişti care au refuzat efectuarea expertizelor fără a se efectua plata în avans au fost luaţi la întrebări. „S-a dispus sesizarea IML din acest motiv. Sub acest aspect, chiar dacă nu sunt plătite în avans, expertizele trebuie efectuate şi fără a se mai pierde timp în anchetarea cazurilor", susţin procurorii. Sub acest aspect, s-a solicitat  Ministrului Administraţiei şi Internelor iniţierea demersurilor de modificare legislativă în cazul  condiţionării efectuării expertizelor de plata acestora.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite