Dormit

articolul anterior articolul urmator

Poziţii de dormit care te scapă de sforăit şi de durerile de spate

0
9 Aug 2021 20:56:37
Autor: SmartLiving.ro
Cele mai bune poziţii de dormit ţin de particularităţile şi de problemele de sănătate ale fiecărei persoane. Totuşi, poziţia de dormit pe o parte pare să prevină cele mai multe probleme FOTO: Shutterstock
Cele mai bune poziţii de dormit ţin de particularităţile şi de problemele de sănătate ale fiecărei persoane. Totuşi, poziţia de dormit pe o parte pare să prevină cele mai multe probleme FOTO: Shutterstock

Ce poziţii de dormit crezi că sunt cele mai benefice? Ei bine, dacă te confrunţi cu apnee în somn, indicat e să eviţi să dormi pe spate, pentru că problema se va înrăutăţi. Dormitul pe burtă va reduce sforăitul, însă poate cauza dureri de spate, mai ales dacă foloseşti o saltea moale.

Poziţia corectă de somn pare să fie pe lateral, însă e important dacă dormi pe partea stângă sau pe partea dreaptă.
 
Când vorbim de poziţii de dormit, poziţia pe spate induce o reducere a diametrului căilor respiratorii şi poate duce la sforăit sau pauze respiratorii (apnei) la cei predispuşi conformaţional la sindrom de apnee în somn.
Prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Secţiunii de Somnologie a Societăţii Române de Pneumologie
 
Expertul în somnologie atenţionează că nu este sănătos să dormi fără pernă. Este sănătos să foloseşti o pernă mai tare, una care permite o relaxare a musculaturii care susţine capul pe parcursul nopţii şi pe ajută să eviţi poziţii vicioase pe parcursul somnului.
 
Există multe studii care asociază poziţia de dormit cu anumite aspecte ale sănătăţii şi ale stării de bine – atât pozitive, cât şi negative. Iată ce să ştii despre fiecare poziţie de somn.
 

Poziţii corecte de dormit

 
Poziţia corectă de dormit: pe partea stângă
 
Experţii recomandă adesea dormitul pe o parte, deoarece această poziţie poate ajuta la reducerea sforăitului şi la îmbunătăţirea digestiei.
 
Totuşi, dacă dormi pe partea dreaptă, s-ar putea să observi o agravare a simptomelor bolii de reflux gastroesofagian sau a altor probleme digestive. Dormitul pe partea stângă previne aceste probleme. Poziţia corectă de dormit pare să fie tot pe o parte şi pentru atenuarea durerilor de spate şi îmbunătăţirea alinierii coloanei vertebrale. Dar s-ar putea să fie dificil să dormi pe lateral dacă ai dureri de coloană cervicală sau de umeri.
 
Dormitul pe burtă
Chiar dacă această poziţie de somn poate avea unele beneficii în ceea ce priveşte reducerea simptomelor apeneei obstructive şi a sforăitului cronic, are şi un dezavantaj destul de mare.
 
Dormitul pe burtă stresează gâtul şi spatele, mai ales dacă dormi pe o saltea mai moale. Această poziţie poate duce la o aliniere greşită a coloanei vertebrale şi poate provoca dureri persistente de spate.
 
Continuarea articolului, aici

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările