Medicină

articolul anterior articolul urmator

90% din durerile de cap nu au complicaţii. Ce semne arată că o durere de cap ascunde o boală gravă

0
22 Feb 2021 17:32:10
Autor: SmartLiving.ro

Există peste 150 de tipuri de dureri de cap, conform Societatii Internaţionale a Cefaleei. Dintre acestea, cele mai întâlnite sunt cefaleea tensională, migrena şi durerea de cap provocată de abuzul de medicamente. Una din durerile de cap mai puţin frecvente este cea dată de sinuzită.

Durerea de cap nu ar trebui ignorată şi e indicat să ne prezentăm la medic pentru câteva investigaţii care pot stabili cauza. Chiar dacă nu e vorba de ceva grav, putem primi tratamentul adecvat care să ne scape de dureri.
 
Durerile de cap se împart în două mari categorii: cefalee primară şi cefaleea secundară. Cefalee înseamnă orice fel de durere de la nivelul gâtului în sus. În tipurile de cefalee primară, durerea (însoţită sau nu de alte simptome), reprezintă o boală în sine şi nu o manifestare a unei alte patologii.
Dr. Bogdan Pană, medic neurolog la Intermedicas.
 
Cefaleea primară apare, în mod recurent, încă din tinereţe (de obicei între 20 şi 40 de ani) şi, potrivit medicului neurolog, reprezintă 90% din totalul durerilor de cap. 
 
În cefaleea secundară, trebuie căutată şi tratată cauza care a declanşat durerea, cefaleea fiind doar un simptom al unei alte boli.
 

Tipuri de dureri de cap. Cum le deosebim

 
Sunt anumite tipuri de cefalee care sunt mai frecvente şi care sunt uşor recunoscute de către medic. 
 
Migrena, de exemplu, este printre cele mai cunoscute. Durerea, în cazul migrenei este, de obicei, pe o singură parte a capului, pulsatilă (zvâcneşte), iar de multe ori împiedică pacientul să îşi desfăşoare activităţile obişnuite, atât prin  severitatea durerii, cât şi prin faptul că se accentuează la efort.
Bogdan Pană, medic neurolog
 
Medicul atrage atenţia că migrena poate fi însoţită de greaţă, vărsături, iar zgomotul, lumina şi mirosurile puternice pot fi foarte deranjante. Un atac de migrenă poate să dureze (netratat) între 4 şi 72 de ore şi poate fi precedat, în 15-20% din cazuri, de aură.
 
Aura este, de cele mai multe ori (85% din cazuri), vizuală şi durează 20-60 de minute, timp în care pacienţii descriu un spot luminos care se măreşte, sau o linie luminoasă “în zig-zag”, potrivit neurologului.
 

Tipuri de dureri de cap: cefaleea de tensiune

 
Un alt tip de durere de cap foarte frecventă este cefaleea de tensiune (sau de tip tensional). 
„Este important să nu confundam cefalea de tensiune (care este un tip de cefalee primară), cu cefaleea cauzată de hipertensiune arterială,” subliniază dr. Pană.  
 
Continuarea articolului, aici

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările