De ce ne confruntăm cu lipsa de concentrare şi cum o remediem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
concentrare

Concentrarea se referă la efortul mental pe care o persoană îl îndreaptă către o activitate, reuşind să-şi focalizeze atenţia o vreme, fără ca aceasta să fie afectată de vreun stimul intern sau extern. Înseamnă a fi în contact cu realitatea în general.

Pe de altă parte, lipsa de concentrare se poate datora unui număr de probleme şi devine frustrantă atunci când ne afectează toate palierele vieţii, împiedicându-ne să fim eficienţi sau... prezenţi. Iată ce am putea face dacă observăm dificultăţi în această privinţă.

Oboseala şi stresul

O persoană concentrată asupra sarcinii ştie unde este şi de ce se află acolo, şi nu-i permite minţii să rătăcească. Are capacitatea de a acorda atenţiei sau gândurilor un singur obiect sau activitate.

Dificultatea de concentrare este un fenomen normal şi periodic pentru majoritatea oamenilor. Uneori, oboseala şi stresul pot provoca probleme de concentrare, cu simptome care includ:

incapacitatea de amintire a lucrurilor petrecute cu puţin timp în urmă;

dificultate în a sta liniştit;

dificultăţi de gândire clară;

pierderea frecventă a lucrurilor sau dificultatea de a ne aminti unde sunt acestea;

incapacitatea de a lua decizii;

incapacitatea de a efectua sarcini complicate;

lipsa energiei fizice sau mentale necesare pentru concentrare;

greşeli făcute din neglijenţă;

lipsa de concentrare.

Probleme psihologice care duc la lipsa de concentrare

Lipsa de concentrare poate fi legată de dificultatea de a rămâne treaz, de impulsivitate, de gânduri intruzive, de hiperactivitate sau de neatenţie. Cauzele psihologice care pot declanşa această problemă sunt următoarele:

ADHD (tulburare de hiperactivitate şi deficit de atenţie) poate crea provocări de atenţie, concentrare şi memorie atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Depresia, anxietatea sau tulburările afective fac dificilă gestionarea gândurilor intruzive, învăţarea, amintirea informaţiilor şi pot cauza lipsa de concentrare.  

Doliul este un răspuns natural la pierderea unei persoane dragi, a unui obiect, a unui job sau chiar a sănătăţii. Există multe semne şi simptome ale doliului dar lipsa de atenţie şi lipsa de concentrare pot fi cele mai frustrante. Durerea este solicitantă, intruzivă şi epuizantă astfel încât nu mai rămâne loc pentru energia necesară concentrării.

Burnout-ul este una dintre stările cu care, în ultimul timp, se confruntă tot mai multe persoane. În pragul epuizării fizice şi emoţionale, concentrarea asupra oricărei sarcini poate fi o bătălie pierdută.

Consumul de substanţe este un factor agravant în pierderea memoriei şi lipsa de concentrare. Alcoolul sau drogurile pot face dificilă îmbunătăţirea abilităţilor la locul de muncă, învăţarea şi păstrarea unor concepte noi şi chiar lipsa atenţiei şi lipsa de concentare asupra mediului înconjurător.

Cauze medicale ale lipsei de concentrare

Contuziile sau alte leziuni ale capului pot afecta concentrarea şi memoria. Acest lucru este de obicei temporar, dar lipsa de concentrare poate persista, în timp ce contuzia se vindecă. De asemenea, miopia sau alte probleme de vedere pot provoca lipsa de concentrare.

Tulburările de somn pot şi ele cauza probleme de memorie şi concentrare la adulţi sau lipsă de concentrare la copii. Somnul ne vindecă corpul şi mintea. Prin urmare, atunci când suntem nedormiţi, ne simţim incapabili de a ne concentra asupra oricărei activităţi.

Este suficient să am o noapte nedormită ca să simt toată ziua următoare că nu pot fi atentă la nimic. Dacă nu sunt odihnită fac greşeli la muncă, sunt împiedicată, nu pot purta o discuţie coerentă, iar lipsa de concentrare mă copleşeşte. Par că sunt din alt film şi nu îmi revin nici cu exces de cafea. Din acest motiv pentru mine somnul este cel mai important şi ţin cont de faptul că eu am nevoie de 9 ore de somn pentru a mă simţi odihnită.” povesteşte Laura 29 de ani.

Dezechilibrele de estrogen, testosteron, progesteron sau hormon tiroidian pot deranja echilibrul hormonal al întregului corp, provocând probleme de memorie sau lipsa de concentrare.

Continuarea articolului, aici

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite